Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 juni 2003

Amerikanskt uppfinnarpris till forskare vid Karolinska Institutet

Föräldrar till barn som lider av svår syrebrist i blodet, så kallade “blue babies”, kan nu andas lättare med hjälp av en ny uppfinning som premieras av Intellectual Property Owners Association (IPO).

Professor Claes Frostell, professor vid Karolinska Institutet Danderyds sjukhus, mottar idag, tillsammans med sin amerikanske kollega Warren M. Zapol, det trettionde National Inventor of the Year Award. Priset, som överlämnas vid en ceremoni i Washington, är USAs främsta och mest prestigefyllda för banbrytande uppfinningar, och delas ut årligen av IPO.

Priset får de för sin uppfinning som har möjliggjort en helt avgörande behandling av de nyfödda barn som lider av svår syrebrist i kombination med övertryck i lungan. Uppfinningen består av en cylinder med gas som kopplas till en respirator och på ett kontrollerat sätt för in kväveoxid i barnets lunga.

– Årets pristagare förtjänar verkligen vårt erkännande och hyllning för sitt kreativa arbete. Det är av synnerlig betydelse för förståelsen och behandlingen av barn med denna svåra syrbrist, menar Herbert C. Wamsley, styrelseledamot i IPO.

– Det är svårt att förstå att inandning av en så giftig och reaktiv gas som kväveoxid kan ha den avslappnande effekt på blodkärlen i lungan som krävs för att sätta igång syrgasupptaget i dessa barn, säger Dennis Smith, vd för INO Therapeutics, det företag som distribuerar läkemedlet.
– Glädjande nog ger denna uppfinning oss möjlighet att erbjuda en förbättrad behandling till föräldrar som söker hjälp för sina nyfödda barn.

Efter kliniska prövningar under nio år har behandlingen blivit godkänd av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för användning på spädbarn. Detta är det första läkemedlet i gasform som någonsin blivit godkänt. Metoden beräknas vara till nytta för cirka 30 000 barn varje år.


För mer information, kontakta:
Professor Claes Frostell, Karolinska Institutet,
tel. 08-655 5000 (just nu i USA) alternativt mail: claes.frostell@kids.ki.se
eller
Samantha L. Grover, project manager, IPO, mail: samantha@ipo.org
Se också www.ipo.org

För foto på Claes Frostell, kontakta Ulla Bredberg-Rådén, se ovan.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera