Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 maj 2003

Nobelpristagaren Seamus Heaney en av årets hedersdoktorer vid Stockholms universitet

Professor Dagfinn Føllesdal, Nobelpristagaren i litteratur Seamus Heaney och författaren Gun-Britt Sundström har utsetts till hedersdoktorer vid Stockholms universitets humanistiska fakultet.

Dagfinn Føllesdal
är en av Nordens främsta nu verksamma filosofer. Han är professor emeritus vid Oslo universitet och nu verksam vid Stanford University. Han har skrivit ett antal betydande verk inom analytisk språkfilosofi och fenomenologi. Hans många arbeten har gjort honom till en betydelsefull brobyggare mellan analytisk och kontinental filosofi. Han är utländsk ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och Kungl. Vitterhetsakademien och var under en period preses för Det Norske Videnskaps-Akademi.


Seamus Heaney
är författare och professor i litteratur vid Oxford University. Han utsågs till nobelpristagare i litteratur 1995. Han har gett ut diktsamlingar som Death of a Naturalist och Seeing Things och diktböcker som the Spirit Level samt översättningen av Beowulf som utkom i en tvåspråkig utgåva år 2000. Han har även gett ut litteraturkritik och dramatik.


Gun-Britt Sundström
är författare och har skrivit romaner både för barn och vuxna, t.ex. Maken: en förhållanderoman och Det underbara dagishemmet. Hon är en trogen stockholmsskildrare, influerad av bland andra Hjalmar Söderberg. Hennes översättning av Cora Sandels Albertesvit blev synnerligen positivt mottagen år 1997 och ledde till en förnyelse av intresset för den norska författaren i Sverige.
Genom sin medverkan i bibelkommissionen 1980-2000 har hon kommit att betyda mera för den stilistiska utformningen av Gamla Testamentets text än någon annan enskild svensk författare. För närvarande är hon ledamot i Svenska Språknämnden.
Hon har nära anknytning till Stockholms universitet där hon studerade och skildrade studentlivet i debutromanen Student -64.


Hedersdoktorerna kommer att promoveras vid den sedvanliga installations- och promotionshögtidligheten i Blå hallen i Stockholms stadshus fredagen den 19 september.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera