Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 maj 2003

Monash + LTU = sant

Det som började som ett samarbetsprojekt på gräsrotsnivå tar nu steget till ett officiellt, internationellt samarbete.Den 16 maj undertecknar rektor Ingegerd Palmér ett samarbetsavtal med Monash University i Melbourne, Australien.Då besöker också Anthony Pollock, chef för Monashs internationella kontor, Luleå tekniska universitet.

Det var i december 1996 som Sven Molin, lärare vid Luleå tekniska universitet, för första gången besökte Monash University utanför Melbourne i Australien. Sedan dess har ett 30-tal anställda vid LTU besökt Monash och ungefär lika många lärare och forskare från Australien har under olika långa tidsperioder funnits på plats i Luleå för att undervisa och/eller forska.

1998 tecknades ett avtal om studentutbyte mellan LTU och Monash, ett så kallat Memorandum of Understanding, något som lett till att ett antal studenter från Luleå och Melbourne gjort den långa resan för att stifta bekantskap med en annorlunda – men ändå förvånansvärt “hemlik” – studiemiljö.

Monash får betraktas som en “storebror” till LTU i det här sammanhanget, i alla fall när det gäller storlek. Universitetet har 45.000 studenter och nio fakulteter, dessutom är ett världsledande farmacy-college knutet till lärsosätet. (Luleå tekniska universitet har cirka 12.000 studenter och två fakulteter).

I dag har personal och studenter vid LTU kontinuerligt samarbete med sju av de nio fakulteterna. Det största samarbetet sker inom det som på engelska kallas Engineering samt IT. Nyligen har också samarbete inom musik och musikpedagogik kommit igång.

Den 16 maj tar samarbetet mellan Monash och Luleå tekniska universitet ytterligare ett steg framåt.
Då formaliserar de båda universiteten sitt samarbete, en sorts allians som bygger på complementary areas, alltså samarbetsområden där kompletterande kunskaper och erfarenheter tas tillvara.
Den 16 maj kommer också Anthony Pollock, chef för Monashs internationella kontor, till Luleå. Med sig har han en så kallad Agreement, ett dokument som beskriver samarbetet och som redan undertecknats av rektorn vid Monash University. Detta samarbete ska rektor Ingegerd Palmér bekräfta med sin namnteckning.

Upplysningar: Sven Molin, tel. 0920-49 18 82, sven.molin@sm.luth.se eller informatör Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@adm.luth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera