Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 maj 2003

Barn ska inte växa upp på barnhem!Stor internationell konferens om barn på institution

Fler än 600 politiker, regeringstjänstemän, yrkespraktiker, representanter från frivilligorganisationer och forskare från fler än 75 länder kommer till den internationella konferensen om barn på institution, Children and Residential Care – New Strategies for a New Millennium, 2nd International Conference, Stockholm 12-15 maj 2003.


Konferensen, som äger rum i Aula Magna, Stockholms universitet i Frescati, öppnas den 12 maj kl. 9.30 av Hennes Majestät Drottning Silvia och biståndsminister Jan O Karlsson.

Konferensen ger möjlighet att få information om och intervjua experter om en rad teman som är centrala för barns välfärd i ett globalt perspektiv:

• Vad har hänt med barnhemsbarnen i Rumänien?
• Hur påverkar Aids-krisen i Afrika barnens situation?
• Varför är det så lätt för föräldrar i östra Europa att överge sina barn?
• Måste barn med funktionshinder växa upp på institutioner?

Dessutom kommer fem grupper med unga vuxna med egna erfarenheter av samhällsvård och institutionsvård att medverka:

• Barn bortförda av militären under inbördeskriget i El Salvador
• Gatubarn och barnhemsbarn från Bukarest i Rumänien
• Ungdomar med erfarenhet av samhällsvården i New York, USA
• Barn med erfarenhet av vården i Manilla, Filippinerna
• Barnhemsbarn från Uganda

Konferensens överordnade syfte är att diskutera och utbyta erfarenheter om hur dessa de mest utsatta barnens situation kan förbättras. Målet är att befria tiotusentals barn från att växa upp i stora institutioner under villkor som är ett allvarligt hot mot deras utveckling.

Konferensen genomförs av Institutionen för socialt arbete-Socialhögskolan vid Stockholms universitet i samarbete med den svenska Unicef-kommittén och den svenska ICSW-kommittén och med ekonomiskt stöd från Utrikesdepartementet och Sida.

Obs! Media som önskar bevaka konferensen skall anmäla sig i receptionen i Aula Magna från klockan 8.30 måndag morgon 12 maj. Giltig presslegitimation krävs.

Välkomna också till pressinformation fredag den 9 maj kl. 13.00 i Socialhögskolans lokaler i f.d. Sveaplans gymnasium, Sveavägen 160 (t.h. om Wenner-Grens institut) för planering av intervjuer och för ytterligare information.

Ytterligare information finns på www.children-strategies.org

Det går också bra att kontakta professor Sven Hessle, tfn 070-642 70 99 eller Ronald Penton på tfn 070-777 43 98.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera