Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 april 2003

Bengt Palmgren – ny rektor för Designhögskolan i Umeå

Professor Bengt Palmgren har i dag utsetts till rektor för Designhögskolan vid Umeå universitet.

Designhögskolan har blivit ett allt starkare varumärke samtidigt som intresset för design växer. Detta har gett Designhögskolan stora möjligheter att utvecklas ytterligare genom att medverka i nya projekt och ny verksamhet. Som en strategisk satsning för att förstärka Designhögskolans ledning har Umeå universitets rektor Inge-Bert Täljedal därför utsett professor Bengt Palmgren till rektor för Designhögskolan. Beslutet är grundat på förslag från institutionen.

Bengt Palmgren kommer att ansvara för att offensivt tillvarata utvecklingsmöjligheter för Designhögskolan. Bland annat genom att utveckla kontakterna med näringslivoch samhälle, förbereda för och underlätta finansieringav olika verksamheter och projekt samt utveckla kontakterna med nationella och internationella designutbildningar.

Designhögskolan vid Umeå universitet och Chalmers tekniska högskola fick förra året ett prestigefullt uppdrag att utveckla ett program inom fordonsdesign, Sason School of Design. Uppbyggnaden av denna utbildning kommer att bli en viktig uppgift för den nye rektorn.

Bengt Palmgren tog sin examen i industridesign 1972 i Stockholm. Han har under många år varit delägare i Sveriges största konsultföretag i industriell design – Designgruppen i Bromma. 1987 vann han första pris i tävlingen “Utmärk Svensk Form” och samma år blev han utsedd till “Årets industridesigner”. Han blev professor i industriell design vid Umeå universitet 1989 och har sedan dess, som prefekt, svarat för Designhögskolans uppbyggnad. Inom Umeå universitet har Bengt Palmgren bland mycket annat deltagit i förarbetet till att Interactive Institute etablerade sig i Umeå, varit ledamot i den teknikvetenskapliga utredningen som ledde fram till bildandet av Umeå Centre for Interaction Technology (UCIT), varit ledamot i Tekniska högskolans styrelse, varit drivande i förarbetet till universitetets deltagande i konsortiet proDesign samt tagit initiativ till den Finsk-svenska akademin för industriell design. År 2000 blev han ledamot i Skytteanska samfundet. I januari 2003 deltog Bengt Palmgren i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademins studieresa “Royal Technology Mission” till Italien tillsammans Kungen och ledande svenska industriföreträdare.

Viktigt för Designhögskolans framgång har varit Bengt Palmgrens förmåga att knyta kontakter med ledande personer i företag som Ericsson, Nokia, Volvo AB, Volvo Cars, Saab Automobile, Electrolux, ABB med flera liksom att etablera värdefulla samarbeten med företag inom regionen.

Till ny prefekt för Designhögskolan har Tapio Alakörkkö utsetts.
– Att ha ett delat ledarskap med en prefekt som ansvarar för all reguljär verksamhet och en rektor som inriktar sig på utvecklingsprojekt, ämnets utveckling samt strategiska frågor är ett viktigt steg i Designhögskolans utveckling”, säger Bengt Palmgren.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta:
Bengt Palmgren, rektor för Designhögskolan
Telefon: 090-786 69 90
E-post: Bengt.Palmgren@dh.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera