Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 april 2003

Nya programserien Tänk om… vänder upp och ner på historien.

INBJUDAN TILL PRESSKONFERENSSveriges radio och Göteborgs universitet

Tänk om det som hände aldrig hade hänt! Vad hade hänt då?
I den nya programserien Tänk om… i P4 riks skriver vi om historien med hjälp av vetenskapen. Med kunskap, fantasi och djärva gissningar spekulerar en panel med forskare från Göteborgs universitet om den verklighet som aldrig blev av.
Om slumpen gjort att avgörande händelser i historien aldrig inträffat. Om utvecklingen av människan, jorden, universum tagit en annan väg. Hur hade våra liv sett ut då?

Ordinarie sändningstider under våren blir söndagar klockan 15.03 – 15.30 men premiären sker alltså i påsk.
Det första programmet sänds långfredagen den 18 april i P4 riks klockan 11.03 – 11.30.
Här spekulerar deltagarna kring fenomenet brunst. Tänk om vi människor bara haft en brunsttid om året! Hur hade det påverkat vårt sätt att leva?
De två andra ämnena är, tänk om John F Kennedy inte hade mördats, hur hade världen sett ut då? Och tänk om kvinnor i genomsnitt var fysiskt större och starkare än män, hade vi varit mer jämställda då?

Det andra programmet i serien sänds annandag påsk den 21 april klockan 11.03-11.30.
Samma panel spekulerar då om hur tillvaron hade sett ut om vi alla visste vår dödsdag, om radio och TV aldrig hade uppfunnits och om vi varit öppnare och spontanare i Sverige om vi hade haft medelhavsklimat.

Sveriges Radios nysatsning på kunskapsprogram i en modernare tappning har blivit en succé. Göteborg står för en stor del av den satsningen. P1-programmet Hör och häpna, Alltinget i P4 över Västsverige och en ny musikfrågesport i P1, som spelas in just nu. Alla skiljer de sig från de äldre folkbildningsprogrammen i ett väsentligt avseende – lyssnarna bjuds in på ett helt annat sätt än tidigare. Programmen lyfter upp hela publiken på en kunskapsvåg där den kan vara med och surfa. Experterna vill hellre inspirera än imponera med sin kunskap.
Och det gäller i högsta grad det nya programmet Tänk om…

Panelen består av fyra män och kvinnor från olika områden inom vetenskapens värld. Tre ämnen behandlas åt gången och inget är för stort eller för smått. Naturvetenskap, medicin, filosofi, kulturhistoria och religion blandas. Panelen ger verkligheten ett alternativ. Ingen sitter inne med sanningen, ingen har facit i hand.
Och fältet är fritt för lyssnarna att via e-post eller brev vara med och spekulera, fantisera och framför allt komma med egna förslag på ämnen.

Åtta deltagare turas om i panelen: Gunnar Bjursell, molekylärbiologi, Bengt Brülde, filosofi, Martin Cederwall,fysik, Kajsa Ellegård, kulturgeografi, Philip Hwang, psykologi, Edda Manga, idé-och lärdomshistoria, Britt Marie Näsström, religionsvetenskap och Marie Rådbo, astronomi. Alla från Göteborgs universitet.

Tio program sänds under våren och ytterligare tio under hösten.

Programledare: Lasse Swahn, telefon 0708-972423
Producent: Anette Carlsson, telefon 0708-406400
Telefon SR Gbg, 031- 837000
e-post: tankom@sr.se
web-adress: www.sr.se/tankom


VÄLKOMNA!

Kontaktinformation
Pressekreterare
Åke Pettersson
Informationsavdelningen
Göteborgs universitet
Box 100
405 30 Göteborg
tel 031-773 44 53
fax 031-773 43 54
e-post: Ake.Pettersson@adm.gu.se
internet: www.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera