Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 mars 2003

Nytt Designingenjörsprogram på Chalmers Lindholmen

Ingenjörsutbildningar med andra inriktningar än de traditionella har blivit alltmer efterfrågade från olika håll under senare år. Därför startar Chalmers Lindholmen i Göteborg en ny högskoleingenjörsutbildning på 120 poäng inom Design och produktutveckling till hösten 2003.

– Industrins behov av kompetens inom Design kommer att öka avsevärt, säger Hans Folkesson, senior vice president, Research and Development på Volvo Cars. Att integrera ingenjörskunnandet med industridesign och ge produkterna en attraktiv och funktionell utformning blir allt viktigare för att vinna kunderna, menar han.

Utbildningen i Design och produktutveckling är bred och tvärvetenskaplig och integrerar kurser i naturvetenskap och maskinteknik med design. Designprogrammet utvecklas i samverkan med industrin och genomförs med närhet till utvecklingsföretagen i Lindholmen Science Park på Norra Älvstranden i Göteborg. På Lindholmen finns till exempel Caran som invigde sitt Total Design Center förra året och Arbetslivsinstitutet, där diskussioner om samverkan redan pågår.

– Ett nytt tillämpningsorienterat utbildningsprogram mot Designingenjör med klara inslag av färdighetsträning är ett bra komplement till vårt befintliga maskiningenjörsprogram och ger nya möjliga kombinationer till de inriktningar som finns idag inom konstruktion, produktion och teknisk utveckling, säger Dan Carlsson, prefekt och tekniklektor på Institutionen för Maskinteknik vid Chalmers Lindholmen. Det behövs fler ingenjörer som förstår design och fler industridesigners som förstår ingenjörskonsten. Vi tror att den här utbildningen ska leda till en attraktiv kompetens för näringslivet, menar Dan Carlsson.

Utbildningen är treårig och startar med 30 platser till hösten 2003.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta:

Dan Carlsson, prefekt på Institutionen för Maskinteknik, Chalmers Lindholmen
Tel 031-772 2685, mobil 073-034 6285, mail daca@chl.chalmers.se

Olof Wranne, programledare Designingenjörsprogrammet, Institutionen för Maskinteknik, Chalmers Lindholmen
Tel 031-772 2738, mail olof.wranne@chl.chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera