Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 februari 2003

LUNDS UNIVERSITET ETABLERAR TJÄNST FÖR OPEN ACCESS TIDSKRIFTER

Lunds Universitets Bibliotek bildar nu tillsammans med Informationsprogrammet vid Open Society Institute och den publicistiska samarbetsorganisationen SPARC (The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) ett projekt som kallas Directory of Open Access Journals (DOAJ). Projektet ökar servicen till forskarna genom att skapa en katalog av vetenskapliga "open access"-tidskrifter, dvs tidskrifter som är fritt tillgängliga. Det kommer att pågå till slutet av våren 2003.


Projektet har som mål att synliggöra och underlätta användandet av vetenskapliga “open access”-tidskrifter och genom detta öka deras användning och genomslag. Tjänsten kommer att vara heltäckande och innehålla tidskrifter som använder någon form av kvalitetskontroll. Den blir inte begränsad till något särskilt språk eller ämne.
DOAJ kommer att genomföras i två steg. I första steget skapas katalogen med fritt tillgängliga vetenskapliga tidskrifter. Den andra delen innehåller utveckling av ett söksystem på artikelnivå och kommer att påbörjas senare under våren 2003.

Open Society Institute är en stiftelse, grundad av finansmannen George
Soros, som stödjer utveckling inom rad olika frågor, t.ex. kultur,
utbildning, hälsofrågor och mänskliga rättigheter, i flera länder främst i
östeuropa

För att försäkra sig om en vid spridning av tjänsten kommer Open Society Institute att arbeta tillsammans med eIFL Network som är en paraplyorganisation för nationella bibliotekskonsortier i nästan 50 länder. Därmed blir tjänsten tillgänglig för mer än 3000 bibliotek i tredje världen.

– “Open access”-tidskrifter kan konkurrera med traditionella prenumerationsbaserade tidskrifter ifall bibliotekarier och användare blir uppmärksammade på dessa titlar. DOAJ-projektet är ett sätt att uppmärksamma deras existens, säger Melissa Hagemann, Program Manager för Open Acces programmet vid Open Society Institute. – Vi tror att tjänsten kommer att bli ett viktigt referensverktyg för den vetenskapliga kommunikationen, och vi är stolta över att samarbeta med Lunds universitet och SPARC för att stödja utvecklingen av ett så viktigt projekt.

– Projektet i Lund är en mycket viktig insats när det gäller att försäkra sig om att “open access”- tidskrifter integreras i bibliotekens tjänster och att de uppfyller de löften om ökad tillgänglighet och därmed större genomslag i den vetenskapliga kommunikationen som ligger i “open access”- tanken, säger Rick Johnson, SPARC Enterprise Director. Det dyker ständigt upp nya “open access”- titlar on-line SPARC är stolta över att samarbeta med Lunds universitets bibliotek i denna banbrytande utvecklingsinsats.”

– Lunds universitets bibliotek tror på utvecklingen mot “open access” för vetenskaplig information,” säger Lars Björnshauge, universitetsbibliotekarie vid Lunds universitets bibliotek.

– Samarbetet med Open Society Institute och SPARC kommer att göra de många tidskrifter som håller hög kvalitet och är fritt tillgängliga mer lättåtkomliga, och därmed föra den vetenskapliga kommunikationen vidare till nästa fas.

För mer information kontakta:
Lars Björnshauge, lars.bjornshauge@lub.lu.se, mobilnr 070-217 70 28

Mer informationomDOAJ finns på projektets hemsida: http://www.doaj.org

eIFL Network (http://www.eifl.net)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera