Tema

Lundaforskare får anslag från filmstjärnestiftelse

Skådespelaren Michael J Fox (känd från bland annat ”Tillbaka till framtiden” och såpaserien ”Spin City”) fick Parkinsons sjukdom som 30-åring. Nu är hans Michael J Fox Foundation en av världens största bidragsgivare till forskningen om denna sjukdom. Neuroforskaren Angela Cenci Nilsson från Lunds universitet är bland de 20 forskare som fått anslag i stiftelsens senaste utdelningsomgång.

Till listan över anslagsmottagare hör forskare från topprankade universitet som Columbia, Harvard, Yale och Oxford. Angela Cenci Nilsson är tillsammans med sin samarbetspartner Gilberto Fisone från Karolinska Institutet de enda två svenska forskarna. Deras projekt rör ofrivilliga rörelser, s k dyskinesier, i samband med Parkinsons sjukdom.
En lätt rytmisk skakning i bland annat händerna tillhör själva sjukdomen. Men de ofrivilliga rörelserna är inte en följd av sjukdomen i sig utan av dess behandling. Ungefär 80 procent av alla patienter får denna biverkning inom 5-10 år efter det att medicineringen påbörjats. I vissa fall kan dyskinesierna vara mer obehagliga för patienterna än sjukdomens ursprungliga symtom. Rörelserna kan ta sig uttryck i att ben eller armar rycker och sprätter till på ett okontrollerat och besvärande sätt.
Angela Cenci Nilsson har kunnat visa att de ofrivilliga rörelserna sätts igång av en del av hjärnan som kallas striatum. En av striatums uppgifter i hjärnan är att sätta igång inlärningen av normala rörelseföljder. Hos de patienter som behandlas med Parkinsonmedicinen L-dopa har normalt lågaktiva gener i striatum aktiverats på ett sätt som leder till en sjuklig inlärning av felaktiga rörelseföljder.
Lundaforskaren har hittills studerat sjukdomen i djurförsök på råtta. Nu ska hon och Gilberto Fisone med hjälp av det amerikanska anslaget på 125 000 dollar utveckla en djurmodell med transgena (genetiskt förändrade) möss för sin vidare forskning.
Detta är inte första gången som forskare från Lunds universitet fått anslag av Michael J Fox Foundation. Förra året tillhörde lundaforskarna Anders Björklund och Olle Lindvall dess anslagsmottagare.

Angela Cenci Nilsson träffas på tel 046-222 05 55, angela.cenci_nilsson@mphy.lu.se.
Information om Michael J Fox Foundation och om Michael J Fox själv finns på www.michaeljfox.org.

Lundaforskare får anslag från filmstjärnestiftelse

 lästid ~ 1 min