Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 januari 2003

Nu flyger svenska forskare hela vägen till Antarktis

Deltagarna i den andra delen av vinterns polarexpedition till Antarktis, SWEDARP 2002/03, är redo för avfärd. Måndag 20 januari lämnar 5 expeditionsdeltagare Sverige för att ansluta till den grupp av 10 personer som redan befinner sig på Antarktis sedan mitten av december.

Svenska forskare inom glaciologi, atmosfärsfysik och kemisk meteorologi deltar i expeditionen:
* Glaciologer från Uppsala universitet arbetar med isdynamik och massbalans hos lokala glaciärer.
* Forskare från Institutet för rymdfysik i Kiruna ska mäta atmosfärisk elektricitet och solvindspåverkan på globala elektriska strömmar.
* Meteorologer från Stockholms universitet kommer att påbörja ett längre projekt med mätningar av lokala variationer av aerosol i luft och snö på Antarktis.

Färden går helt med flyg via Kapstaden i Sydafrika. Därifrån fortsätter resan med ett stort transportplan av modellen Tupolev (TU-154M). Flygplanstypen kommer från Ryssland och kan landa på is. Expeditionen planeras lämna Kapstaden 25 januari. Flygningen till Antarktis tar ungefär sex timmar och planet landar sedan vid den ryska stationen Novolazarevskaya (“Novo”). Därifrån flygs gruppen vidare till den svenska stationen Wasa med ett flygplan av modellen Antonov (AN-2).

Att flyga ner forskare till Antarktis är något nytt för Sverige och kommer att vara det dominerande transportmedlet för framtida expeditioner till denna kontinent. Ytterligare en flygplats på Dronning Maud Land planeras genom ett internationellt samarbete som involverar 11 nationer, däribland Sverige. Under SWEDARP 2002/03 rustas stationen Wasa just nu upp, så att den under de kommande åren kan ta emot forskare som flyger ned med lätt packning. Restiden Sverige-Antarktis kortas med drygt 2 veckor, vilket gör att fler svenska forskare ges möjlighet att utnyttja stationen Wasa under den antarktiska sommaren som pågår december-februari.

Läs mer på www.polar.se/expeditioner/swedarp2002_03. Där finns också rapporter och bilder från pågående expedition.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Sofia Rickberg: 08-673 97 25, 070-344 92 65 eller sofia.rickberg@polar.se.
Har du frågor om utvecklingen av flyg till Antarktis och vad detta innebär för forskningen kan du kontakta Magnus Augner: 08-673 96 03 eller magnus.augner@polar.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera