Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 november 2002

Svensk universitetsrektor blir rysk hedersdoktor

Ingegerd Palmér, rektor vid Luleå tekniska universitet, promoveras till hedersdoktor vid Pomor State University i Arkhangelsk, Ryssland, på fredag. I motiveringen till utnämningen framgår att Ingegerd Palmér får titeln på grund av sitt “bidrag till att utveckla Pomor State University, Arkhangelsk, till ett centrum i den europeiska delen av norra Ryssland”.

Ingegerd Palmér får mottaga titeln hederdoktor vid en officiell ceremoni den 22 november i Arkhangelsk i samband med universitetets 70-årsfirande. Jubileet sammanfaller med “Lomonosov-dagarna” som hålls till minne av den ryska upplysningens fader.

Utnämningen ska ses mot bakgrunden av det ökade samarbetet mellan universiteten i Luleå och Arkhangelsk. I våras avslutade 15 ryska studenter sina studier vid Luleå tekniska universitet och examinerades till civilingenjörer resp. civilekonomer. Tidigare i år slöts också ett nytt samarbetsavtal beträffande studenter, lärare och forskare.

Samarbetet mellan de ryska och norrbottniska universiteten fördjupas nu att även omfatta så kallade sandwich-doktorander, det vill säga ryska naturvetare som delvis får sin forskarutbildning vid Luleå tekniska universitet.

Fotnot: Michail Lomonosov (1711-1765) föddes i Arkhangelsk och brukar betraktas som Rysslands förste vetenskapsman.

Kontaktinformation
Upplysningar: Johan Hellstrand, internationell handläggare, tel 070-369 22 77, eller Jan Nyberg, pressansvarig, 0920-49 16 21, 070-672 01 11

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera