Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 oktober 2002

Former för forskning i skolan – Unga spekulerar, film och vetenskap via nätet: Vetenskapsrådet på Skolforum, 28-30 oktober 2002

Spikmattor, forskning om vårt smaksinne och föredrag om hur Science Centers kan vara till hjälp i undervisningen. Det är något av vad Vetenskapsrådet presenterar på Forskartorget i samarbete med Skolforum på årets stora skolmässa.

– Vi vill öka kontakterna mellan forskarvärlden och skolan genom att låta Forskartorget bli en mötesplats för forskare och lärare. Vi vill stimulera lärarna till att hitta möjligheter och former för att använda sig mer av vetenskap i sin undervisning, säger Sofia Wallstén, ansvarig för forskningsinformation till skolan på Vetenskapsrådet.
På Forskartorget går det att ställa frågor till forskare och ta del av aktuell populärvetenskap i form av litteratur, stå-uppföreställningar, film, miniseminarier, utställningar och andra spännande aktiviteter. Torget blir en naturlig arena för fördjupning och diskussion om aktuell forskning under mässan Skolforum.

Framtidsvisioner och populärvetenskap
På Forskartorget presenteras också det nya projektet “Barn ser på framtiden”. Elever i åldrarna 10-12 år ger under vårterminen sin syn på framtidens samhälle och forskningens roll. Projektet är initierat av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, med Vetenskapsrådet och KK-stiftelsen som samarbetspartners.
Ett liknande projekt som visas upp är “Unga Spekulerar – Teknisk Framsyn” där äldre elever skapar visioner om framtidens tekniska utveckling. Information, skolmaterial och arbetsmetoder finns på www.ungaspekulerar.nu.
Forskartorget visar även upp den nya webbplatsen forskning.se och ger möjlighet till fördjupning i tidskrifter och böcker om aktuell forskning och populärvetenskap.

Tid & plats
Öppettider mån 28 okt-ons 30 okt, kl. 9.00-17.30
Skolforum, Stockholmsmässan i Älvsjö
Forskartorget finns i C-hallen

Kontaktinformation
Mona Holmfors
Vetenskapsrådets projektledare för Skolforum
08-546 44 218 / mona.holmfors@vr.se

Sofia Wallstén
Vetenskapsrådets ansvariga för forskningsinformation till skolan
08-546 44 132 / sofia.wallsten@vr.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera