Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 oktober 2002

Reeve-Irvines forskningsmedalj till Sten Grillner

Professor Sten Grillner vid Karolinska Institutets institution för neurovetenskap har, som förste svensk, tilldelats årets “Reeve-Irvine Research Medal”. Priset utdelas till personer som på ett betydande sätt bidragit till att förbättra kunskapen om hur skadad ryggmärg kan repareras och bortfallna funktioner återskapas.

Professor Sten Grillner har i många år inriktat sin forskning på förståelsen av hur våra rörelser styrs genom nätverk av nervceller i ryggmärg och hjärnstam och speciellt hur signalsystemen mellan nervcellerna i dessa nätverk fungerar. Denna grundforskning har lett till nya rehabiliteringsprogram för patienter med ryggmärgsskador. Sten Grillner är sedan 1986 medlem av Nobelförsamlingen, som utser varje års nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Medaljen och 50 000 US$ delades ut i samband med den välgörenhetsgala som anordnades i New York med anledning av Christopher Reeves 50-årsdag. Christopher Reeves, känd som huvudrollsinnehavare i filmerna om Stålmannen, har sedan han blev förlamad efter en ridolycka, skapat en forskningsfond. Priset utdelas av Reeve-Irvine Research Center vid Kaliforniens universitet i Irvine, vars forskning är inriktad på sjukdomar och skador i ryggmärgen som orsakar förlamningar eller andra bortfall av nervfunktioner. Fonden delar årligen ut ett pris till en internationellt framstående forskare som bidragit med resultat av högsta kvalitet inom området.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Professor Oswald Steward, Reeve-Irvine Research Center, osteward@uci.edu
Professor Sten Grillner, Karolinska Institutet, tel 08-728 6900, sten.grillner@neuro.ki.se

För fotografi på Sten Grillner, kontakta fotograf Ulf Sirborn, tel 08-728 4200

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera