Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 september 2002

Ny lösning för trådlös kommunikation i hemmen under utveckling

Chalmers deltar i ett nytt projekt för att utveckla ett system för trådlös överföring av ljud och bild mellan utrustningar i hemmet. Det speciella med den nya lösningen är att det blir möjligt att överföra informationsrik media såsom högupplöst video och tv-bilder. Tekniken kallas Ultra Wide Band (UWB)

Projektet, som stöds av EU:s 5:e ramprogram, är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola, Wisair (Israel), Philips (Nederländerna), ENSTA-Armines (Frankrike), Consorzio Universita Industria – Laboratori di Radiocomunicazioni (Italien) och universitetet i Uleåborg (Finland).

Chalmers uppgift är att konstruera själva radiolänken, vilket ligger i frontlinjen av forskning inom radiokommunikation.

Fördelar med UWB
Stor bandbredd – man har tillgång till flera GHz, vilket innebär att UWB kan skicka video från en enhet till en annan med garanterad hög kvalitet. Användare kommer inte att märka någon försämring av videosignalen. UWB-systemet kommer att signalera vid förvånansvärt höga bittakter runt 100 Mbit per sekund – som är 10 till 100 gånger snabbare än traditionella trådlösa lösningar. Högupplösta MPEG filmer kräver 24 Mbit per sekund, medan ett mindre avancerat system typiskt erbjuder 10 Mbit per sekund och därför inte kan överföra en sådan signal. UWB systemet å andra sedan, kan klara detta utan problem.

UWB fungerar bra tillsammans med andra system – En UWB signal kräver mycket liten utsänd effekt vilket undviker irriterande störning i andra existerande trådlösa system för hemmet. UWB mottagaren är dessutom mycket tålig mot störning från andra system. De signalnivåer man använder är under brusnivå på vanlig radio.

UWB testas just nu
UWB skall uppfylla alla regler för radioöverföring och testas för närvarande av standardiseringsorgan runt om i världen.

Kontaktinformation
Mer information:
Professor Arne Svensson, Institutionen för signaler och system, Chalmers,
arne.svensson@s2.chalmers.se, tel 031 – 772 17 51

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera