Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 september 2002

Vetenskapskonferens med Syd- och Sydostasien i fokus

“The First SSAAPS Asia-Pacific Annual Conference”26 – 28 september i GöteborgKonferensen tar upp ett antal olika teman som är aktuella i sydöstra Asien och Stilla Havsområdet (Japan, Kina, Korea och de 10 ASEAN-länderna), t ex reformen av den finansiella sektorn, globalisering, handel, fattigdom, utbildning och lärande. En rad forskningsprojekt inom samhällsvetenskap och humaniora kommer att presenteras. Många svenska forskare, såväl doktorander som seniora forskare, deltar, liksom ca 25 framstående internationella forskare. Avsikten med konferensen är att inventera pågående forskning i Sverige och få respons och inspiration av de utländska forskarna.

Pressinbjudan
Bakom konferensen står SSAAPS (Swedish School of Advanced Asia Pacific Studies), vars verksamhet syftar till att föra den svenska forskningen kring kulturella, ekonomiska, politiska och sociala frågor i Stilla Havsområdet framåt. Ansvariga för konferensen i Göteborg är professor Arne Bigsten, Nationalekonomiska institutionen vid Handelshögskolan i Göteborg och dr. Wil Burghoorn, Centrum för Asienstudier/Socialantropologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Bland de utländska forskarna vill vi gärna framhålla följande som särkilt intressanta:

Professor Justin Yifu Lin från China Center of Economics Research, Peking University, är Kinas mest kände och respekterade ekonomiprofessor. Han talar om hur Kina påverkas av WTO-inträdet och om reformerna av de statsägda företagen.

Professor Peter Nolan, Cambridge University, talar om hur Kina anpassar sig till den internationella marknaden.

Professor Xiaobo Lu, Director of East Asian Institute, Columbia University, diskuterar hur statens och byråkratins roll förändras i Kina under omvandlingen till en marknadsekonomi.

Professor Barry Naughton, University of California, San Diego, diskuterar hur den ekonomiska policyregimen och de politiska strukturerna förändras under övergången till en marknadsekonomi.

Professor James C. Scott, Director of the Program in Agrarian Studies, Yale University, forskar bl a om politisk ekonomi, anarkism, ideologi, jordbrukspolitik och klassrelationer. Han talar på temat “Homogenization of Institutions by the International System”.

Professor David Steinberg, Director of Asian Studies, Georgetown University, Washington, D.C, talar på temat “American Hegemonic Influences and Anti-American Sentiments: The Korean peninsula and the East Asia policy context”.

Samtliga deltagare och forskningsprojekt/ämnen finns på konferensens hemsida: www.handels.gu.se/econ/asiaconf/

De svenska deltagarna finns under “List of Participants” och de inbjudna internationella forskarna under “Participating International Scholars”. Från båda dessa sidor kan man länka sig vidare till flertalet uppsatser som kommer att presenteras. Vidare finns hela konferensprogrammet upplagt på hemsidan ovan.

Konferensen äger rum på Arken Konferenscenter, Oljevägen, Hisingen, Göteborg.

För ytterligare information, kontakta Eva-Lena Neth, Nationalekonomiska institutionen, tel 031-773 1360, e-post Eva-Lena.Neth@economics.gu.se

Med denna inbjudan hälsar vi media hjärtligt välkommen att bevaka konferensen!

Kontaktinformation
Maria Norrström
Informatör
Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Rektors kansli
Box 600, 405 30 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 1
Telefon:031-773 1247
Fax: 031-773 1402
Mobil: 0709-22 66 89
e-post: Maria.Norrstrom@handels.gu.se
www.handels.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera