Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 september 2002

Centrum för Digitala Affärer utforskar mobilt Napster

Centrum för Digitala Affärer, CDA vid Umeå universitet, presenterar i dagarna ny forskning vid en konferens i Pisa, Italien. Forskningen handlar om prototypsystemet FolkMusic, som är en mobil plattform för musikdistribution i trådlösa nätverk.

Forskningen presenteras på konferensen som heter Mobile HCI (Human Computer Interaction) 2002 av Mikael Wiberg, forskare och programansvarig för CDA’s delprogram Mobile business och Interaction Theory Lab.

Teknik för musikdistribution mellan lyssnare har utvecklats under de senaste decennierna. Under 80-talet gick folk omkring på stan med sina bergsprängare och de runtomkring kunde ta del av vad dessa personer lyssnade på, oavsett om de ville eller inte.

Under 90-talet blev freestyle populärt. Här fanns musiken fortfarande kvar på gator och torg, men människors musikvanor isolerades mer. Det fanns inte längre möjlighet att höra vad andra lyssnade på.

I början av 2000-talet kom så kallade peer-to-peer-tekniker som till exempel Napster, vilka möjliggjorde för människor att ta del av vad andra lyssnade på. Dock finns två problem kvar med denna teknik.
1) Människor är fortfarande geografiskt isolerade och lyssnar därmed inte till denna musik tillsammans.
2) Även om den nya peer-to-peer-tekniken möjliggör teoretisk access till all tänkbar musik i världen, återstår problemet att upptäcka ny musik.

I dessa system måste användaren söka efter en specifik låt eller artist. I det utvecklade prototypsystemet FolkMusic kan lyssnare gå runt på gator och torg igen, och ta del av vad andra lyssnar på. Systemet bygger på peer-to-peer-teknik som möjliggör att lyssna på mp3-låtar via andra mobila enheter i lyssnarens närområde, inom en radie på ett par hundra meter. Systemet skulle i förlängningen kunna innebära att lyssnare kan utforska sina föreställningar om vilken musik som spelas på olika platser. Spelas det verkligen klassisk musik i Wien och hip-hop i Bronx?

Vidare möjliggör systemet sökande efter vilka låtar som är mest spridda, vilket skulle kunna bli ett alternativ till dagens hitlistor. Konceptet stödjer även sökande efter unika låtar inom en viss genre. Något som kan vara populärt för ungdomar som gärna vill vara precis som alla andra och lyssna på den mest aktuella musiken, samtidigt som det är viktigt att sticka ut, vara originell och ha en unik låt att dela med sig.

Kontaktinformation
Kontaktperson:
Mikael Wiberg FD, Centrum för Digitala Affärer, inst. för informatik
E-post: mikael.wiberg@informatik.umu.se
Tel: 090 – 786 61 15, 070-322 64 04

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera