Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 september 2002

BildMuseet, HUMlab och Interactive Institute i Umeå presenterar:RODNEY BERRY – Feeping Creatures

Feeping Creatures är en konstinstallation som kombinerar artificiellt liv och musik i en interaktiv virtuell 3D-miljö.

Pressvisning tisdag 24 september 13.00 i HUMlab, i samhällsvetarhuset, Umeå universitet. Konstnären deltar.

Onsdag 25 september
kl 15 FÖRELÄSNING: Technology, Science and Art: Evolving virtual musics, med konstnären Rodney Berry
kl 17 Utställningen Feeping Creatures öppnar

Öppettider:
Onsdag 25 september kl 17 – 20
Torsdag 26 september kl 12 – 20
Fredag 27 september kl 12 – 17

Plats: HUMlab, i källaren under UB, universitetsbiblioteket, samhällsvetarhuset, Umeå universitet.

Rodney Berry är kompositör och konstnär från Australien, nu bosatt i Japan där han är verksam vid ATR Media Information Science Laboratory i Kyoto. Konstverket Feeping Creatures skapades 1997 av Rodney Berry i samarbete med programmerarna Tom Mander, Brian Murray och Ben Ross.

Feeping Creatures var ett tidigt försök att kombinera artificiellt liv och musik i en interaktiv virtuell miljö. Feeping Creatures är konstgjorda varelser som utvecklas och interagerar i en visuell och ljudmässig värld. Dessa varelser utstöter ljud (eller musik) som beror på deras genetiska uppsättning, och när varelserna förökar sig så ärver “barnen” rytm och ljud från sina föräldrar. Konstverket kommer att presenteras i HUMlab på en stor skärm, 3×2,5 meter, och med ett kraftfullt “spatialt” ljudsystem. Besökaren kan delta i denna virtuella 3-D miljö och kan också vara med och styra skeendet.

Konstverket drivs av en estetik som är baserad på system och processer snarare än objekt och bilder. Processen imiterar naturens egen utveckling – något som Rodney Berry först inte tagit med i beräkningen. Denna typ av verk ger konstnären en chans att kliva ur rollen som “Gud” eller “Skaparen” och snarare bli en som skördar frukterna av en estetisk utveckling – en samlare och jägare.

Under onsdagen 25 september inleder Rodney Berry med en öppen föreläsning kl.15.00 I sin presentation kommer han bl.a. att tala om hur han använder simulerat liv och blandvärldar (verkliga och virtuella) i sitt konstnärskap, och om hur konstnärer söker mening och uttryck i den nya tekniken. Han intresserar sig speciellt för gränserna mellan konst och vetenskap, teknik och biologi, och verkligt och virtuellt.

Konstinstallationen öppnas efter föreläsningen, kl. 17.00, och kommer att vara tillgänglig resten av veckan. Föreläsningen och utställningen är ett samarrangemang mellan BildMuseet, HUMlab, och Interactive Institute i Umeå. Detta konstnärsbesök är en del i en gemensam satsning kring digital konst som pågår under 2002 och 2003 och som genomförs med stöd av Framtidens kultur.

Mer information om Rodney Berry finns att läsa på hans hemsida:
http://www.mic.atr.co.jp/~rodney/

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Lisa Lundström, BildMuseet
lisa.lundstrom@bildmuseet.umu.se
Tel. 090-786 74 07

Patrik Svensson, HUMlab
patrik.svensson@humlab.umu.se
Tel. 090-786 79 13

Sol Morén, Interactive Institute
sol.moren@interactiveinstitute.se
Tel. 090-18 51 38

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera