Artikel från Stockholms universitet
13 september 2002

Nya professorer vid Stockholms universitet

Stockholms universitet har fått två nya professorer, Anne-Marie Leander-Touati i antikens kultur och samhällsliv och Mona Rosendahl i latinamerikakunskap

Anne-Marie Leander-Touatis forskning utgår från studiet av romersk skulptur, fr.a. konstens funktioner. Utifrån reliefer på Konstantins triumfbåge i Rom och romerska kejsarporträtt har hon analyserat aspekter av den romerska monumentalkonstens idéinnehåll och budskap. Sedan många år håller hon på med ett större arbete om och kring Gustav III:s Antikmuseum med sina ca 200 marmorpjäser. En första bok om Antikmuseet har kommit ut. År 2000 startade hon ett större Pompejiprojekt där målet är att dokumentera och analysera lämningarna efter ett kvarter i den antika staden. Projektet kommer förhoppningsvis även att fungera som avstamp för olika studier om romerskt stadsliv, liksom studier av pompejanska miljöer i Sverige från sent 1700-tal till idag.
Anne-Marie Leander-Touatien kommer närmast från fyraårs period som föreståndare för Svenska Institutet i Rom.

Mona Rosendahl är socialantropolog och har forskat om Kuba under ca femton år där hon har gjort fältarbete i en liten stad i sydöstra Kuba och i Havanna. De ämnen hon har fokuserat på är politisk ideologi, genus, hushållsekonomi och förändring. Resultaten från dessa forskningsprojekt har hon presenterat i ett antal artiklar och en bok som heter ‘Inside the Revolution. Everyday life in socialist Cuba’, publicerad på Cornell University Press 1997. Mona Rosendahl har just påbörjat ett forskningsprojekt, som handlar om transnationalism och uppfattningar om hemlandet bland kubaner i Miami, Florida.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera