Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 september 2002

Lunda- och Stockholms-studenter reser till NASA

Helgen 20-21 september reser 27 studenter från LTH till Houston, Texas, för att för femte gången delta i ett projekt vid NASA:s Johnson Space Center – Stars Design.

Nytt för i år är att 14 arkitektstudenter från KTH i Stockholm deltar i resan och projektet. De får sällskap av 13 kamrater från LTH, varav fem är studenter i industridesign.
Media inbjuds härmed att träffa studenterna och deras lärare med professor Lars Reuterswärd och hans hustru Maria Nyström i spetsen. Torsdag den 19 september kl 12.30 arrangeras en presskonferens i samband med att studenterna visar upp sina ubåtsstudier inför bl a Pär Dahlander från Kockums. Lokal är A-husets foajé på LTH – huset närmast det nya Ingvar Kamprad Designcentrum.
Medverkar då gör också Årets kockar, Rikard och Robert Nilsson, kända från Aspengrens Mitt i maten-program samt prisbelönte grafikern HC Eriksson.
I Houston kommer studenterna bl a att samarbeta med Christer Fuglesang som i juni nästa år blir Sveriges förste astronaut i rymden. I samband med det planerar Tekniska museet och Färgfabriken en stor rymdutställning där Stars Designprojektet ska utgöra en del. Inriktningen på årets arbete hos NASA ligger på “Integrity”, en fullskalemodell av en bostad för planten Mars som provkörs på jorden. Testbostaden måste vara helt själv-för-sörjande på syre, rent vatten, livsmedel etc. Det enda man tar med sig i överskott från jorden är energi. Givetvis handlar det också om en extrem form av “compact living” och att skapa en mänsklig miljö i en extrem ingenjörskultur.
Innan gruppen reser till Houston för fyra veckors vistelse har de tillbringat tre veckor i Lund för förberedelser. De studerar bl a livet ombord på ubåtar. Compact living har det också blivit för de sju stockholmsstudenter som tillbringar tiden i Lund i tre husvagnar på Arkitekt-skolans parkeringsplats!
Efter hemkomsten är studenterna erbjudna möjligheten att mer marknära konkretisera sina erfarenheter i form av byggplaner för Malmö kommun.
KTH har inte bara köpt utbildning i rymteknik åt sina studenter utan också i ulandsbyggande, vilket samma avdelning ägnar sig åt.
– Det är jättekul och ett tecken i tiden. Vad som förr var fyra likadana arkitektskolor håller nu på att bli allt mer profilerade skolor med ett nätverkssamarbete, kommenterar Lars Reuterswärd.

Kontaktinformation
Mats Nygren, 046-222 70 86
Mats.Nygren@kansli.lth.se

Frågor besvaras av universitetslektor Maria Nyström tel: 046-222 34 17, mobil: 070-6766849, epost: Maria.Nystrom@ark3.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera