Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 augusti 2002

Ålderschock bakom Sveriges tillväxttapp

"En demografisk rekyl" så beskriver Bo Malmberg, docent vid Uppsala universitet den nedflyttning i OECDs tillväxtliga som drabbat Sverige mellan 1970 och 2001. Det visar den analys som kulturgeografen Bo Malmberg och nationalekonomen Thomas Lind presenterat vid årets europeiska ekonommöte i Venedig.

1970 hade Sverige ett demografiskt försprång. Låg dödlighet och många i arbetsför ålder förde Sverige till välståndsligans topp. Idag är det demografiska försprånget förlorat. Ser man till andelen äldre i den vuxna befolkningen är Sverige världens äldsta land. Och i inkomstligan har vi sedan 1970 passerats av länder med en större andel av befolkningen i arbetsför ålder.

Demografins betydelse för ekonomi har under senare år uppmärksammats alltmer av forskarna. En analys av den svenska utvecklingen presenteras i uppsatsen. “Swedish post-war economic development-The role of age structure in a welfare state” som i slutet av augusti presenterades vid de europeiska nationalekonomernas årliga möte i Venedig. Bo Malmberg är docent i kulturgeografi och Thomas Lindh docent i nationalekonomi, båda vid Uppsala universitet.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta Bo Malmberg, telefon 018-471 21 99, 0708 26 11 05.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera