Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 augusti 2002

Vacker vetenskap

Linköpings universitet presenterar utställningen "Vetenskap och bild". Det är en unik exposé av forskningsbilder, forskare och personliga tankar.

Vad händer om man blir kär på jobbet? Kär i en bild! Många forskare använder bilder som viktiga verktyg i naturvetenskaplig forskning, t.ex. för att se resultatet av experiment, visualisera siffervärden, eller kanske
avslöja mikroskopiska detaljer. Vissa forskare hittar verkliga guldkorn bland sina bilder som oavsett deras vetenskapliga värde får ett personligt,
estetiskt värde för forskaren. Resultatet kan t.ex. bli en inramning och uppsättning hemma, eller drömmande tankar och ny kraft för att kämpa vidare
i forskningslabbet.

Utställningen “Vetenskap och bild” visar 10 forskare och deras bilder
tillsammans med intervjuer där de delar med sig av personliga funderingar kring
sitt arbete. Syftet har varit att lyfta fram en mindre känd sida i
forskningsarbetet, en sida där det privata jaget hos forskaren ser värden
och estetik i forskningsbilder som leder till känslor och fantiserande långt utanför vetenskapliga slutsatser och resonemang. “Vetenskap och bild” är en bildutställning med forskningsinformation i periferin.

“Vetenskap och bild” är gjord av Linköpings universitet inom ramen för
Natur- & Teknikvetenskap 2002. Forskare från Campus Valla, Hälsouniversitetet och Campus Norrköping är utställare. En arrangörsgrupp har bestått av forskare och studenter från olika fakulteter, formgivare och konstvetare. Utställningen har gjorts i samarbete med Kultur- och fritidsnämnden i Linköping.

Tid och plats. Utställningen “Vetenskap och bild” visas 30 augusti – 13 oktober på Galleri Vända sida, Stifts- och landsbiblioteket i Linköping. Dessutom visas den i Stockholm, Gallerian, 20-29 sept i samband med konst- och vetenskapsfestivalen Spelplan Stockholm.

Vernissage. Fredag 30 augusti kl 12.

Seminarium. Lördag 7 september kl 14-15. Forskare och konstnärer pratar om det gemensamma ämnet vetenskap och bild ur olika synvinklar. Seminariet är riktat mot allmänheten, såväl vuxna som ungdomar.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Martin Testorf, projektledare för Natur- & Teknikvetenskap 2002. 070-604 35 02,013-28 12 05, marte@ifm.liu.se,

Internet: www.liu.se/nt2002 välj “Vetenskap och bild”

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera