Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 augusti 2002

Ett arbetsliv för människor? Inbjudan till en nordisk forskarkonferens

Hur får vi stopp på skenande sjukskrivningskostnader? Hur kan arbetslivet göras bättre anpassat till människan och hennes förmågor och behov?

Ohälsan i arbetslivet är ett snabbt växande samhällsproblem och är en av de heta frågorna i årets valrörelse. Medan politikerna debatterar om vem som har det bästa receptet för att få bukt på problemen, så pågår samtidigt förberedelserna inför en stor nordisk konferens där forskare och praktiker ska mötas för att ge sin syn på saken.

Den 1-3 oktober samlas 300 personer till konferensen “Människan i en komplex miljö” på Vildmarkshotellet i Kolmården utanför Norrköping. Linköpings universitet är värd för konferensen som arrangeras av Nordiska Ergonomisällskapet.

– Vi vill särskilt lyfta fram utvecklingen i dagens arbetsliv. Det handlar bland annat om att se vilka konsekvenser datorisering och införandet av olika typer av ny teknik har lett till. Hur kan arbetet göras effektivt och samtidigt utvecklande för människor – det är en avgörande fråga inför framtiden, säger Jörgen Eklund, professor i industriell arbetsvetenskap vid Linköpings universitet och ordförande i den organisationskommitté som förbereder konferensen.

Vid ett drygt 30-tal seminarier kommer forskare från hela Norden presentera sina senaste rön. Förutom frågor om ohälsan inom arbetslivet riktas fokus på datoriserat och mobilt arbete, på fordon och de ökade kraven på förare av flygplan, båtar mm samt på hur man designar komplexa system som är anpassade till människan.

——

Representanter för media är välkomna att delta i hela eller delar av konferensen.

Kontaktinformation
Mer information om program mm finns på nätadressen www.iav.ikp.liu.se/nes

Övriga upplysningar: professor Jörgen Eklund, tel 013 – 28 20 82, 0708 – 28 44 32 eller via e-post jorek@ikp.liu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera