Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 augusti 2002

Drömjobb för studenter i Norrköping

Att göra specialeffekter för Hollywood, arbeta med världsledande forskare i visualisering och datorgrafik i Los Angeles eller producera rymdföreställningar i ett planetarium i New York – det låter väl som orealistiska drömmar för svenska civilingenjörs-studenter. Men dessa drömmar ska nu bli verklighet, och examensarbeten, för fem studenter i Norrköping.

Bakom de ovanliga examensarbets-platserna ligger de kontakter som forskare vid Linköpings universitet har i USA.

– När vi visat våra kollegor vad våra studenter i medieteknik åstadkommit under sin utbildning, så har många blivit imponerade. Att våra studenter får möjlighet att arbeta på så spännande arbetsplatser redan innan de avslutat sina studier är ett gott betyg för oss. Så vitt vi vet finns det ingen utbildning inom området som kan mäta sig med den i Norrköping, säger professor Anders Ynnerman vid Linköping universitet.

De fem blivande civilingenjörer som ska åka till USA studerar vid Campus Norrköping, en del av Linköpings universitet. Vid medietekniklinjen får de bl a lära sig att arbeta med datorgrafik och Virtual Reality. I utbildningen för dem liksom för andra civilingenjörer ingår ett examensarbete som ska ta ungefär 20 veckor. I de flesta fall brukar examensarbetet förläggas till olika svenska företag, och de fem Norrköpingsstudenternas USA-resa utgör ett anmärkningsvärt undantag.

Fredrik Göransson och Jonas Unger kommer att arbeta hos Institute for Creative Technologies vid University of Southern California i Los Angeles. Deras uppgifter blir att åstadkomma digitalt producerade människor respektive trovärdigt utomhusljus för digitala filmmiljöer. Magnus Wrenninge och Henrik Fält ska konstruera specialeffekter som bubblor, vätskor och skum på Digital domain, ett företag som gjort specialeffekter till bl a Titanic och Sagan om ringen. Staffan Klashed, slutligen, reser till Hayden-planetariet i New York för att arbeta med projektionssystem som fungerar interaktivt, dvs där publiken kan vara delaktig under föreställningens gång.

Mer information Anders Ynnerman, tel 011-36 33 09 eller 0705-56 66 38, e-post anders@nsc.liu.se, eller Mark Ollila, tel 011-36 32 51 eller 0733-66 55 99, e-post marol@itn.liu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera