Artikel från Stockholms universitet
6 juni 2002

Spagettivästern och indianmyter

Kan nutida populärfilmer som spagettivästern analyseras med ungefär samma metoder som tidigare har använts för att förstå indianmyter och gamla folksagor? Denna fråga besvaras jakande i den avhandling som läggs fram av Bert Fridlund vid Filmvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet.

“Spagettivästern” var ursprungligen ett skällsord för västernfilmer som spelades in i Europa av italienare och spanjorer framför allt under 60- och 70-talen. Numera har dessa filmer ett visst kultrykte. Även enstaka amerikanska skådespelare medverkade. Bland annat utgjorde de s.k. “dollar”-filmerna, som regisserades av Sergio Leone, början på Clint Eastwoods väg mot berömmelsen.

I avhandlingen beskriver Fridlund hur olika handlingsmönster och gestalter introducerades i de italienska västernfilmerna och hur de varierades och modifierades fram till dess att genren i stort sett försvann efter 1980.


Doktorsavhandlingens titel: No Room to Die – A Structuralist Study of the Content of Spaghetti Westerns

Disputationen äger rum måndag 10 juni kl. 13.00 i föreläsningssalen, Filmhuset, Borgvägen 5. Opponent är professor Erik Hedling, Lunds universitet.

Bert Fridlund kan nås på tfn 018-25 62 24 (kvällstid), e-post bert.fridlund@telia.com.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera