Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 juni 2002

Peter Collin ny ledamot i IVA

Brokonstruktören Peter Collin, adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet, har valts in till ny ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Peter Collin är sedan 1992 knuten till företaget Scandiaconsult där han ansvarar för Teknikområde Brobyggnad.


Peter Collin, uppväxt i Sundsvall, tog sin civilingenjörsexamen i väg- och vattenbyggnadsteknik i Luleå och disputerade i stålbyggnad 1991. År 1998 utsågs han till docent och sedan år 2000 är han adjungerad professor i samverkanskonstruktioner, det vill säga konstruktioner av stål och betong.

Peter Collin har medverkat vid flera av de senaste årens spektakulära brobyggen i Sverige, till exempel Öresundsbron och landets första rostfria bro som nyligen invigdes i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Han har också dimensionerat det påkörningsskydd som den ombyggda Tranebergsbron i Stockholm utrustats med för att förhindra en upprepning av Tjörnolyckan.

– Väg- och vatten-utbildningen i Luleå är faktiskt den bästa i Sverige, vilket också visades när tidskriften Moderna Tider rankade landets civilingenjörsutbildningar förra året, säger Peter Collin som gärna ägnar sig åt att besöka gymnasieskolor för att berätta om utbildningen och V-byggaryrket.

Peter Collin är känd som en engagerad och utåtriktad person som gärna berättar och visar bilder på nydanande brokonstruktioner. Han tar emellertid också gärna fram gitarren och sjunger egna och andras låtar.

Kontaktinformation
Upplysningar: Peter Collin, tel 070-692 94 59, epost: peter.collin@scc.se eller Luleå tekniska universitets pressansvarige Jan Nyberg, tel 0920-49 16 21, 070-672 01 11

Bild på Peter Collin kan fås via mejl: jan.nyberg@adm.luth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera