Artikel från Stockholms universitet
23 maj 2002

Trovärdighet i våldtäktsärenden

I en avhandling som försvaras av etnologen Simon Ekström vid Stockholms universitet görs en kritisk analys av hur rättsapparaten för femtio år sedan tog sig an att utreda och beivra föregivna våldtäktsbrott.

Trovärdighet i våldtäktsärenden
I en avhandling som försvaras av etnologen Simon Ekström vid Stockholms universitet görs en kritisk analys av hur rättsapparaten för femtio år sedan tog sig an att utreda och beivra föregivna våldtäktsbrott. Resonemang och slutsatser har dock betydande relevans även för hur polisen och rätten än idag ställer sig till kvinnors utpekanden och påståenden. Tiden i rättssalarna har inte stått stilla, men tveklöst har den rört sig påfallande långsamt.

Avhandlingen är en bok om kvinnors anmälningar av våldtäktsbrott. Samtidigt är det berättelsen om vad som krävdes för att den kvinnliga anmälaren skulle bli trodd på sitt ord. Kunde kvinnan anses trovärdig om hon samtidigt inte var skötsam? Var trovärdighet en juridiskt erkänd kvalitet som vanns på moraliska meriter? Med utgångspunkt i förhör och polisutredningar, rättspsykiatriska utlåtanden och rättsliga förhandlingar visar författaren att alla kvinnor inte var lika lämpade som rollen som offer, och alla misstänkta inte lika tänkbara som förövare.

Avhandlingens titel: Trovärdighet och ovärdighet. Rättsapparatens hanterande av kvinnors anmälan av våldtäktsbrott. Stockholm 1946-1950

Disputationen äger rum fredag 24 maj kl.10.00 i De Geersalen, Geovetenskapens hus, Frescati. Opponent är fil.dr Beatriz Lindqvist, Södertörns högskola.

Simon Ekström kan nås på tfn 08-674 79 06, e-post simon.ekstrom@etnologi.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera