Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 maj 2002

Stereoröntgenstudie gav pris

Vanliga röntgenbilder är platta och tvådimensionella. Men det är, med en speciell svensk teknik, också möjligt att få fram tredimensionella röntgenbilder. En stereoröntgenstudie av bentillväxt efter en ryggoperation har gett svenska forskare från Linköping och Lund ett prestigefyllt internationellt pris.

För att åstadkomma tredimensionella röntgenbilder skjuter man först in halvmillimeterstora kulor av metallen tantal på de aktuella ställena i patientens skelett. Kulorna, som efteråt kan sitta kvar i kroppen, fungerar som mätpunkter så att röntgenbilderna kan tas med en viss förskjutning som ger stereoskopisk effekt. På så sätt blir det möjligt att med en noggrannhet på 0.1 mm när se hur skelettdelarna rör sig.

Den prisbelönade studien gäller steloperationer av ryggen mellan korsbenet och nedersta ländryggskotan på patienter med speciella kotdefekter. I vanliga fall används benmassa från patientens egen höftbenskam som transplantat vid sådana operationer, men i den aktuella studien har man i stället använt en konstgjord tillväxtfaktor som får skelettet att tillverka mer benmassa.

– Preparatet har varit mycket omskrivet och finns numera ute på marknaden, men dess effekt i samband med ryggoperationer har varit dåligt undersökt, säger professorn i ortopedi i Linköping Per Aspenberg.

– Vi fann att det fungerade, men att det långtifrån var ett sådant undermedel som tillverkarna velat hävda. Förhållandet mellan lyckade och misslyckade operationer var ungefär detsamma som när man använder naturligt ben.

Priset Volvo Award i klassen klinisk forskning delas ut av ISSLS, International Society for Study of the Lumbar Spine. Per Aspenberg och hans lundakollegor Ragnar Johnsson och Björn Strömqvist får det inte för resultatet i sig utan för den intressanta metodiken och den höga vetenskapliga kvaliteten i studien.

Mer information Per Aspenberg, tel 013-22 41 66 (17.5 fram till 12, 21.5 hela dagen).

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera