Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 april 2002

Många sökande till Luleås arenor – nya breda utbildningar

Arena media, musik & teknik – den första av de nya breda utbildningarna vid Luleå tekniska universitet – kan betraktas som en succé. Det visar de första siffrorna över ansökningar till högskolestudier i höst.- Det är fantastiskt roligt. Förklaringen är att vi lyckas erbjuda ett område som lockar och där studenterna kan skapa egna kombinationer och välja examen, säger rektor Ingegerd Palmér.


När årets ansökningar inför höstens studier kommit in till VHS (Verket för högskoleservice), ger siffrorna flera positiva besked för Luleå tekniska universitets del. Exempelvis har de nya arenorna lockat hela 400 förstahandssökande. Dock ska sägas att dessa första uppgifter fortfarande är preliminära och därför något osäkra.

– vårdutbildningarna – mycket bra söktryck
– den nya receptarieutbildningen – mycket bra söktryck
– de beteendevetenskapliga utbildningarna – mycket bra söktryck
– ekonomprogrammet – mycket bra söktryck
– civilingenjörsprogrammet rymdteknik – mycket bra söktryck
– Arena media, musik & teknik – mycket bra söktryck
– Arena livsstil, hälsa & teknik – bra söktryck
– lärarutbildningarna – bra söktryck

– Det talas om kris i vården och om kris i skolan, men det finns uppenbarligen ett stort intresse att utbilda sig inom de båda områdena. Så det är i alla fall inte här problemet ligger, säger Ingegerd Palmér.

Arena media, musik & teknik – den arena som var först ut med den nya breda ingången – har snart genomfört sitt första år. Blandningen av teknik och andra ämnen visar sig nu vara ett framgångskoncept för universitetet. Arena livsstil, hälsa & teknik lockar också många sökande trots att utbildningen är helt ny och startar först i höst.

– Det här visar att vi är på rätt väg med våra arenor som är unika för landet, säger Ingegerd Palmér som med glädje noterar att detta också är ett sätt för universitetet att locka till sig nya kategorier av studenter.

Konkurrensen om teknologer blir för varje år allt hårdare mellan landets universitetet och högskolor, där allt fler ger civilingenjörsprogram. Vissa civilingenjörsprogram i Luleå, liksom i övriga landet, får därför färre sökande än önskvärt.

En tydlig tendens är också att både högskoleingenjörs- och civilingenjörsutbildningar inom data- och miljöområdena får minskat antal sökande än i fjol. Här är det de allmänna trenderna i samhället som har påverkat sökmönstret.

Beträffande våra civilingenjörsprogram är sökandet stort till Industriell ekonomi och Ergonomisk design. Maskinteknik ökar något medan till exempel Medieteknik minskar. Här är nog förklaringen att Arena media, musik & teknik lockat över många av de sökande.

– Studenter söker sig alltmer till utbildningar där man kan förena studier med sina fritidsintressen, t ex Arena livsstil, hälsa & teknik, Arena media, musik & teknik. Lärarutbildning med inriktning idrott/hälsa är ett annat exempel, säger Ingegerd Palmér.

De preliminära siffrorna för den lokala antagningen är ännu inte klara. Här finns till exempel de fyra nya medieutbildningarna i Piteå och datorspelsutbildning i Skellefteå.

Upplysningar: Ingegerd Palmér, rektor, tel 0920-49 16 08, 070-529 16 08
eller Jan Nyberg, pressansvarig, tel 0920-49 16 21, 070-672 01 11

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera