Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 april 2002

Umeå universitet blir trådlöst

Umeå universitet har byggt upp ett trådlöst nätverk på centrala delar av campus för att ge studenter möjlighet att koppla sig mot universitetets datornät och Internet.

I ett första skede har ett 30-tal basstationer satts upp för att täcka allmänna utrymmen i MIT-huset, Teknikhuset, Lärarutbildningshuset och Samhällsvetarhuset, inklusive universitetsbiblioteket.

Håkan Gustafsson, ansvarig för datornätet på campus, menar att detta ger studenterna möjlighet att arbeta mer flexibelt.
– Studenterna kan ha med sig sin egen dator hemifrån. Sitter man mycket på universitetet och pluggar är det en fördel att kunna ha kontakt med nätet samtidigt.

Den teknik som använts heter IEEE 802.11b eller WLAN, en standard som fått alltmer genomslag på senare år, med snabbt sjunkande priser som följd. Det enda studenterna behöver förutom sin bärbara dator eller handdator är ett WLAN-kort. Om kortet inte redan är förinstallerat i datorn finns sådana att köpa för ca 700-1 600 kr, beroende på tillverkare. Tillgången till datornätet är helt kostnadsfri för studenterna.

– Det trådlösa nätverket är billigt, bekvämt och enkelt att använda, säger universitetets IT-chef Torbjörn Wiberg, som också betonar att ett trådlöst nät är mer flexibelt, med tanke på att universitetets lokaler ofta byggs om när lokalbehoven ändras.

På datorcentralen Umdacs hemsida noterar man de säkerhetsproblem som ofta associeras med WLAN, och att datatrafiken på nätet därför är krypterad. För personal och gästföreläsare som vill använda nätet för mer känsliga uppgifter rekommenderas att de dessutom använder universitetets så kallade VPN-tjänst, virtuellt privat nät, som skapar en starkare krypterad kanal mellan kommunikationens ändpunkter.

Hela universitetsområdet kommer efter en inledande försöksperiod att täckas in allt eftersom behov uppstår och flera enheter har redan hört sig för om anslutning.
– Det är ungefär som med mobilnät, vi får testa och se hur det fungerar och sedan växa långsamt. Vi vill också se om användningen ökar, men personligen tror jag att trådlösa nätverk kommer att bli allt vanligare, i takt med att fler använder bärbara datorer och handdatorer, säger Torbjörn Wiberg.


Kontaktpersoner:
Torbjörn Wiberg, IT-chef
090-786 77 20
E-post: torbjorn.wiberg@adm.umu.se

Håkan Gustafsson, driftansvarig för universitetets datornät
090-786 91 87, 070-322 98 43
E-post: hakan.gustafsson@umdac.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera