Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 mars 2002

Tredubblade anslag till Nationellt Superdatorcentrum i Linköping

Nationellt Superdatorcentrum (NSC) vid Linköpings Universitet har utvalts av Vetenskapsrådet till att få en kraftig ökning av sina anslag. Ökningen grundar sig på en utredning gjord under hösten, där NSCs verksamhet bedömdes mycket positivt. Övriga nationella datorcentra ligger kvar på ungefär samma anslagsnivå som tidigare.

Påslaget innebär att NSC i år får 17.5 miljoner kr från Vetenskapsrådet.

– “Extrapengarna” kommer bland annat att användas till en utökning av NSCs datorkapacitet. Det gäller både en satsning på så kallade storskaliga distribuerade minnessystem och på enskilda maskiner med stort minne, som användare över hela landet har stort behov av. Efterfrågan på tid hos vår nya Silicon Graphics-maskin är till exempel mer än sju gånger större än tillgången, säger Anders Ynnerman, föreståndare för NSC.

– Flera olika forskningsområden har ett stort behov av utökad datorkapacitet. Forskningen inom mikrobiologi och andra livsvetenskaper kommer till exempel att kräva mycket stor beräknings- och lagringskapacitet. Vår ökade kapacitet innebär också att användare inom de mer etablerade beräkningsområden som kemi och fysik kommer att kunna angripa problem som tidigare inte kunnat simuleras.

Med sitt tredubblade anslag kommer NSC också att kunna utöka arbetet med Linuxbaserade s k PC-kluster för superdatorberäkningar. Linuxkluster innebär att ett antal PC-maskiner kopplas samman för att utföra gemensamma uppgifter.

– Med PC-maskiner i kluster kan man få mycket mer för pengarna än om man köper en dyrare och större maskin för stora beräkningar. Vi kommer nu att kunna bygga kluster med uppemot 1000 processorer, säger Niclas Andersson som är tekniskt ansvarig för klusterverksamheten vid NSC.

NSC har även samarbetsavtal med Saab AB och SMHI. Saab använder NSCs
resurser för forskning och teknisk utveckling inom flera olika projekt, och SMHI använder sig av NSCs datorer för väderprognoser och klimatsimuleringar.

Bilder från NSC nås via http://www.nsc.liu.se/about. Länken “Application Pictures” ger bilder av några av NSCs datasimuleringar, och på “Computer Pictures” kan man se en bild av ett av NSCs PC-kluster (“Ingvar”).
Professor Anders Ynnerman träffas på tel 013- 28 26 25 eller 011-36 33 09, mobil 0705-56 66 38 eller e-post anders@nsc.liu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera