Tema

Rolls-Royce öppnar marint forskningscentrum på Chalmers

Rolls-Royce i England har inlett ett samarbete med Chalmers och öppnar sitt första University Technology Centre utanför Storbritannien. Det nya centret på Chalmers är inriktat på företagets växande marina sektor och forskningen kommer att koncentreras kring hydrodynamik.

Rolls-Royces marina sektor är huvudsakligen lokaliserad till Skandinavien med tillverkning i Sverige, Norge och Finland. Man har också företag i Canada och Polen.

Rolls-Royce har redan 19 University Centres och kommer att göra liknande överenskommelser med andra nordiska universitet samt med universitet i USA och Tyskland där företaget också har stor tillverkning.

Centret på Chalmers skall stötta Rolls-Royces egen forskning inom hydrodynamik och företaget är speciellt intresserat av Chalmers specialkunskaper inom beräkningshydrodynamik för att öka framdrivningseffekten och sänka det buller som skapas av propellrar och andra drivsystem som t ex water jets. Speciell vikt kommer dessutom att läggas vid optimering av samverkan mellan framdrivning, roder och
fartygsskrov.

Det nya centret kommer att öppnas av Dr Mike Howse, teknisk direktör för
Rolls-Royce och Chalmers rektor Jan-Eric Sundgren. Professor Lars Larsson, chef för Institutionen för marin teknik på Chalmers kommer att vara chef för centret.

– Rolls-Royce är banbrytande i uppbyggnaden av University Technology Centres och vi har utmärkta erfarenheter från några av de 19 centren i Storbritannien. Jag är övertygad om att vårt samarbete med Chalmers kommer att förbättra vår tekniska kapacitet och bli till direkt nytta för vår växande marina sektor som omfattar ett brett sortiment av produkter både för marinen och handelsflottan, säger Mike Howse.

– Vi är glada att Rolls-Royce har valt Chalmers som sitt första utländska universitet för att starta ett UTC. Det bekräftar vår starka ställning i marin forskning och kommer att ytterligare bidra till Chalmers utveckling inom denna sektor, kommenterar Jan-Eric Sundgren.

För vidare information kontakta:
Professor Lars Larsson, Marin teknik, Chalmers,
tel 031-772 1481, e-post:larsl@na.chalmers.se

Martin Nield, Head of Communicatons, Operations and Technology, tel +44-1332-248912

Rolls-Royce öppnar marint forskningscentrum på Chalmers

 lästid ~ 1 min