Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 februari 2002

Kvinnlig majoritet bland professorer som installeras

Vid Örebro universitets årshögtid den 9 februari installeras nio professorer inom lika många ämnen. Professuren inom företagsekonomi är den första vid Örebro universitet och har bland annat fört med sig att en forskarutbildning i företagsekonomi startat.

Även inom idrottsämnet innebär professuren att forskningen kan utvecklas framgent. Professurerna inom idrott och måltidskunskap är inte bara de första vid Örebro universitet, utan även de första i landet.
Bland de professorer som installeras råder för första gången kvinnliga majoritet. Av nio professorer är fem kvinnor.
– Det finns en klar obalans vad gäller kön på högre akademiska tjänster, säger rektor Janerik Gidlund. Att Örebro universitet nu installerar fler kvinnor än män bland professorerna har troligen aldrig hänt tidigare vid något universitet i landet. En av de mest positiva effekterna av detta är att vi redan nu har en bättre könsbalans bland doktoranderna. Fler kvinnor i professorsgruppen fungerar som inspiratörer för doktoranderna och skapar nya forskningsperspektiv.

De nio professorer som installeras är:

Mats Dahlkvist Statskunskap
Dimiter Driankov Datateknik
Inga-Britt Gustafsson Måltidskunskap
Peter Hassmén Idrott
Claes Hultman Företagsekonomi
Birgitta Höijer Medie- och kommunikationsvetenskap
Cornelia Ilie Engelska
Anna Jónasdóttir Kvinnovetenskap
Margaret Kerr Psykologi

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera