Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 februari 2002

Forskningssatsning i Linköping för bättre bredbandstjänster

När det talats om bredband och bredbandsteknik, så har det oftast mest handlat om utbyggnaden av själva näten. Men det gäller också att utnyttja dessa nät så effektivt och meningsfullt som möjligt. Därför satsar forskningsfonden Vinnova samt flera stora företag nu 6 miljoner kr på forskning om bredbandsteknik för multimediatjänster i hemmet.

Ledare för forskningsprojektet blir det nya industriforskningsinstitutet Santa Anna IT Research Institute i Linköping, samägt av näringslivet och universitetets holdingbolag. Från universitetet deltar ämnesområdet bildkodning, en avdelning inom institutionen för systemteknik.

– Vi vill hjälpa industrin att få mesta möjliga utbyte av de nät som byggs. Det gäller att få teknikföretag med olika inriktning att samarbeta både med varandra och med dem som ska stå för innehållet i multimediatjänsterna. Fokus ligger på realtidstjänster, dvs tjänster där kommunikationen måste ske med låg fördröjning, säger docent Robert Forchheimer vid institutionen för systemteknik.

Några av de företag som deltar i projektet är egentligen konkurrenter. Både Kreatel Communications och Nokia Home Communication tillverkar till exempel de bredbandsboxar (även kallade e-box, hemserver, multimediaterminal eller set-top-boxar) som utgör hjärtat i hemmets bredbandssystem. Men i detta projekt samarbetar alltså de båda företagen, liksom bland andra Ericsson Business Innovation, Combitech Systems, Prevas och Östgöta Correspondenten.

Projektet, som fått namnet STB för “set-top-box konsortium”, har fyra huvudinriktningar. En av dem, på sätt och vis den viktigaste, är ett kunskapsnätverk där alla deltagare ska kunna utbyta erfarenheter och utveckla gemensamma standarder. De tre andra inriktningarna är mer forskningspräglade. De handlar om att utveckla bästa möjliga videokommunikation över Internet, att kunna märka data för att undgå piratkopiering av t ex filmer, och att utveckla metoder för att godkänna nya nätbaserade tjänster.

Mer information docent Robert Forchheimer, avd för bildkodning, 013- 28 13 42, robert@isy.liu.se, eller professor Sture Hägglund, tel 013-28 14 31, stuha@ida.liu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera