Artikel från Umeå universitet
30 november 2001

Nobelpristagare besöker Umeå universitet

I år fyller Nobelpriset 100 år. Till hundraårsjubileumet har alla tidigare nobelpristagare bjudits in att delta i en jubileumsvecka i Stockholm. Flera av nobelpristagarna kommer också att besöka universitet ute i landet. Under tiden den 5:e till den 7:e december besöks Umeå universitet av tre nobelpristagare.Den 16 december kommer även av en av årets pristagare, Eric Cornell Nobelpristagare i fysik, till universitetet.

Den 5 -7 december kommer:
Joseph H Taylor, Jr, 1993 års fysikpristagare
Bert Sakmann, 1991 års medicinpristagare
Johann Deisenhofer, 1988 års kemipristagare

Pristagarna kommer att hålla offentliga föreläsningar och besöka de institutioner på universitetet som ligger inom deras forskningsområde.

Onsdag den 5 december besöker Bert Sakmann institutionen för integrativ medicinsk biologi. Besöket avslutas med en presskonferens klockan:
11.45 i biblioteket, våning 5, histologi med cellbiologi, Biologihuset.
Under presskonferensen kommer även professor Thomas Olivecrona och professor Janove Shelin att medverka tillsammans med ledare för några forskningsgrupper.

15.15 föreläser Sakmann i sal B, plan 9. Tandläkarhögskolan.
Learning from brain slices är rubriken på föreläsningen.

Torsdag den 6 december besöker Johann Deisenhofer institutionen för fysiologisk botanik. Media är välkomna att vara med under besöket som startar klockan 10.00 i lunchrummet i Fysiologihuset som ligger bredvid Växthuset. Besöket avslutas med en presskonferens klockan 11.30 i sal KB3B1, även kallad Stora hörsalen, en trappa upp till vänster sett från huvudentrén i KBC-huset.
Joseph H Taylor medverkar också under presskonferensen.

15.15 föreläser Johann Deisenhofer, i sal KB3B1, Stora Hörsalen, KBC-huset
Back to proteins: prospects of structural genomics är rubriken på föreläsningen


Joseph H Taylor besöker institutionen för fysik klockan 9.00-11.00. Han kommer att få lyssna till doktorander som kortfattat redogör för forskning vid universitetet i anslutning till Taylors eget ämne – astrofysik. Media är välkomna att vara med. Kontakta Professor Lennart Stenflo för information om lokal (se nedan)

Johann Deisenhofer fick Nobelpriset år 1988 tillsammans med Hartmut Michel och Robert Huber. De fick priset för bestämningen av den tredimensionella struktur i ett fotosyntetiskt reaktionscenter. Hartmut Michels och kollegornas prisbelönta upptäckt har ökat förståelsen för hur fotosyntesen fungerar i växter och hur elektroner, med mycket höga hastigheter, kan förflyttas i biologiska system. Omvandlingen av solenergi till näring i fotosyntesen sker bland annat genom transport av elektroner via en kedja av proteiner, vilka är bundna i speciella membran. Hartmut Michel med kollegor var de första som lyckades bestämma strukturen för sådana proteiner.
Joseph H Taylor Jr fick Nobelpriset i fysik 1993 tillsammans med Russel A Hulse för upptäckten av en ny typ av pulsar, en upptäckt som öppnat nya möjligheter för studier av gravitationen. Upptäckten av den första dubbelpulsaren hade i första hand stor betydelse för astrofysiken och gravitationsfysiken.
(En svensk version av 1993 års pressmeddelande faxas mot begäran. Kontakta Carina Dahlberg 786 53 62 eller Ejvår Falk 786 55 15)

Bert Sakmann fick tillsammans med Erwin Neher Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1991. Priset fick de för deras upptäckter rörande enskilda cellulära jonkanalers funktion. Upptäckten är av fundamental betydelse för förståelsen av viktiga livsprocesser. Med metoden att utforska jontransporten över cellmembranet har de båda forskarna kunnat belysa mekanismerna bakom ett flertal sjukdomar. Dessutom skapar deras teknik möjligheter till en mer selektiv och därigenom effektivare läkemedelsbehandling.
(Utdrag ur en skrift från den medicinska Nobelkommittén kan faxas, kontakta Carina eller Ejvår)

Mer information om pristagarna finns på: http://www.nobel.se

Kontaktpersoner:
Ingemar Ericson, planeringschef
Tel: 090-786 66 28
070-674 05 79
E-post: ingemar.ericson@adm.umu.se

Värd för professor Deisenhofer är Petter Gustafsson, professor i molekylär växtbiologi
Tel: 090-786 51 59
E-post: petter.gustafsson@plantphys.umu.se

Värdar för professor Sakmann är Janove Sehlin och Thomas Olivecrona:
Janove Sehlin, professor i histologi med cellbiologi
Tel: 090-786 51 09
E-post: janove.sehlin@histocel.umu.se

Thomas Olivecrona, professor i medicinsk kemi
Tel: 090-786 52 34
E-post: thomas.olivecrona@medkem.umu.se

Värd för professor Taylor är Lennart Stenflo och Gert Brodin.
Lennart Stenflo, professor i plasmafysik
Tel: 090-786 50 49
E-post: Lennart.Stenflo@physics.umu.se

Gert Brodin, docent i fysik
Tel: 090-12 68 92
E-post: gert.brodin@physics.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera