Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 november 2001

Att stoppa piratkopierarna

Går det att komma tillrätta med problemet med piratkopiering, eller måste vi finna oss i att nästan alla digitala produkter kommer att kopieras och spridas illegalt i framtiden? Vem kommer i så fall att vilja skapa sådana produkter?

Piratkopiering av digital information i form av film, musik och datorprogram är ett stort och växande problem. En lösning på problemet skulle kunna vara att avskräcka användarna från att kopiera genom att göra varje såld kopia något olik alla andra, så att den ursprunglige köparen kan spåras om distributören hittar en illegal kopia. Denna konstruktion kallas “fingerprinting”.

Vid institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet finns en forskargrupp som sysslar med individuell märkning av digitala objekt, det vill säga “fingerprinting”. En av forskarna är Jacob Löfvenberg, som i dagarna disputerar på en avhandling som undersöker ett antal olika märkningskonstruktioner samt utreder hur flera samverkande pirater kan agera för att försöka komma undan.

Modellen som används är att det digitala objekt som skall distribueras kan varieras på några olika sätt på ett stort antal platser, märkpositioner, i objektet. Vilket alternativ som används i varje märkposition kan tolkas som ett tal, 0, 1, 2 osv. Varje kopias exakta utseende kan då beskrivas med en talsträng som är lika lång som antalet märkpositioner.

Om strängarna väljs på ett listigt sätt kan systemet bli motståndskraftigt mot attacker av flera pirater som samarbetar. Större delen av avhandlingen handlar om hur man kan välja uppsättningar av strängar som ger robusthet vid denna typ av attacker.

En kollega inom samma forskargrupp, Tina Lindkvist, disputerade tidigare i höstas på en avhandling som också behandlade “fingerprinting”. Skillnaden är att Tina Lindkvist arbetat huvudsakligen med icke-binära koder, medan Jacob Löfvenberg i sin avhandling studerat enbart användningen av binära koder.

Avhandlingen heter Codes for Digital Fingerprinting. Jacob Löfvenberg disputerar den 14 december. Han träffas p tel 013- 28 22 23 eller e-post jacob@isy.liu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera