Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 november 2001

Kvinnlig pionjär högaktuell i dagens skoldebatt

I en doktorsavhandling som i dagarna läggs fram av Kent Hägglunds vid Lärarhögskolan i Stockholm skildras en skola som var långt före sin tid – så långt att den känns högaktuell i dagens skoldebatt. På Tyringe Helpension började undervisningen varje dag med gymnastik och en eftermiddag i veckan var avsatt för idrottsaktiviteter. Eleverna fostrades att […]

I en doktorsavhandling som i dagarna läggs fram av Kent Hägglunds vid Lärarhögskolan i Stockholm skildras en skola som var långt före sin tid – så långt att den känns högaktuell i dagens skoldebatt. På Tyringe Helpension började undervisningen varje dag med gymnastik och en eftermiddag i veckan var avsatt för idrottsaktiviteter. Eleverna fostrades att söka kunskap självständigt och hade också ansvar för disciplinen på skolan. Praktiska och estetiska ämnen hade stort utrymme på schemat och särskilt unikt är skolans användande av dramatisk verksamhet som metod inom läroämnena.

Förutom att avhandlingen i detalj beskriver och analyserar denna näst intill bortglömda föregångsskola, lyfter den också fram mycket glömd kvinnohistoria. Ester Boman var en förkämpe för kvinnlig rösträtt och valdes in i Björketorps kommunfullmäktige 1919, när Sveriges alla kvinnor äntligen fick rösträtt i kommunalvalen. Men hon var framför allt en nyskapande pedagog och på sin skola utbildade och fostrade hon flickor för kvinnans nya samhällsroller. Många andra nästan lika bortglömda föregångskvinnor tas också upp.
Avhandlingen ger även viktiga bidrag till lokalhistorien för många orter.Kent Hägglund är läroboksförfattare, dramapedagog och universitetsadjunkt vid Lärarhögskolan i Stockholm. Han är också en känd radioröst och journalist med teater och barnkultur som specialitet.

Avhandlingens titel: Ester Boman, Tyringe Helpension och teatern. Drama på en reformpedagogisk flickskola 1909-1936

Disputationen äger rum lördag 24 november kl. 13.00 i sal D3, Lärarhögskolan i Stockholm, Rålambsvägen 24-30. Opponent är professor Bjørn Rasmussen, Trondheim

Ett tiotal före detta elever från Tyringe Helpension kommer att närvara vid disputationen.

Kent Hägglund kan nås på 08-91 14 59

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera