Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 november 2001

I,5 miljoner kronor till forskning om benskörhet

Professorerna Ulf Lerner och Ronny Lorentzon, Umeå universitet, har fått 1,5 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för inköp av utrustning.Medlen kan ses som ett startbidrag till det centrum som planeras för forskning och behandling av benskörhet – Kliniskt och experimentellt osteoporoscentrum.

Benskörhet är ett stort folkhälsoproblem. Varannan svensk kvinna och var fjärde man löper risk att drabbas av benskörhet, osteoporos. Behandlingen av benbrott hos osteoporospatienter kostar samhället minst tre miljarder kronor per år.

Professorerna Ulf Lerner, Ronny Lorentzon och Olle Svensson vill bygga upp ett centrum för att samla forskning och behandling av benskörhet vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus på ett ställe. Verksamheten kommer att vara den enda av sitt slag i Europa. Forskningen kommer främst att inriktas på hur gener styr skelettets tillväxt och hur gener styr utvecklingen och risken för att osteoporos ska utvecklas.

– En stor del av forskningen syftar till att hitta kvinnor som löper hög risk att drabbas av benskörhet så att vi kan sätta in förebyggande åtgärder, förklarar Ulf Lerner.

– Det ideala vore att få fram tester där vi på tidigt stadium kan fastställa vilka som ligger i riskzonen och vilka som svarar på medicinering, säger Ronny Lorentzon.

Flera institutioner och enheter vid Umeå universitet kommer att ingå i centrumbildningen. De ämnesområden som är representerade är: primärvård, geriatrik, röntgen, endokrinologi, idrottsmedicin, ortopedi, och oral cellbiologi.

– Kunskapen om benvävnadens biologi är eftersatt. Det har varit svårt att studera benvävnaden och därför ligger den forskningen efter mycket annan forskning. Egentligen har vi all kunskap framför oss, säger Ulf Lerner.

För mer information kontakta:
Ulf Lerner, professor, oral cellbiologi
090 – 785 62 90
070 – 651 91 03
E-post: ulf.lerner@odont.umu.se

Olle Svensson, professor, ortopedi
090 – 785 17 30
070 – 341 50 24
E-post: olle.svensson@orthop.umu.se

Ronny Lorentzon, professor, idrottsmedicin
E-post: ronny.lorentzon@idrott.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera