Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 november 2001

Olof Palme och politikens medialisering

Gunnela Björk, universitetslektor i historia vid Örebro universitet, har fått anslag från Riksbankens Jubileumsfond för forskning om Olof Palme och politikens medialisering. Anslaget gäller forskning på halvtid i tre år.

Olof Palmes tid som politiker sträcker sig ända från 1950-talets början till hans död 1986. Under den här tiden förändrades villkoren för politiskt ledarskap. Etermedias expansion, vänsterradikaliseringen och nya journalistiska ideal ledde till att det på kort tid skapades nya villkor för politik och offentlig debatt. Politikerna tvingades i allt större utsträckning anpassade sig till mediernas agerande, vilket brukar benämnas politikens medialisering.

Gunnela Björks undersökning ska beskriva och analysera förändringarna i relationen mellan journalister, politiker och det omgivande samhället med speciellt fokus på Olof Palme.

Undersökningen är en del i ett forskningssamarbete mellan historiker och statsvetare från Göteborgs universitet, Södertörns högskola och Örebro universitet som syftar till att belysa Olof Palmes tid som politiker ur olika aspekter.

För mer information, kontakta Gunnela Björk, telefon 019-30 31 33

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera