Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 november 2001

Från människan och kemin till antikens baksida – massor av populärvetenskap i skilda ämnen under en

• Varför vittrar regalskeppet Wasa?• Finns det Q10 i ansiktscremer?• Einstein och hans fysik• Konstgjord fotosyntes – ny form av energi?• 1800-talets offentliga parker• Strängteori och svarta hål• Ikonen: teologi och konst• Ord från Columbus möte med ny världen• Antikens baksida• Rymdens reaktioner i en ring• Guldvaskning i Nationalstadsparken• Indiansk identitet och politik i Sydamerika• […]

• Varför vittrar regalskeppet Wasa?
• Finns det Q10 i ansiktscremer?
• Einstein och hans fysik
• Konstgjord fotosyntes – ny form av energi?
• 1800-talets offentliga parker
• Strängteori och svarta hål
• Ikonen: teologi och konst
• Ord från Columbus möte med ny världen
• Antikens baksida
• Rymdens reaktioner i en ring
• Guldvaskning i Nationalstadsparken
• Indiansk identitet och politik i Sydamerika
• Gräsklippare och datorer, bara av godo?
Denna blandning är exempel på vad Stockholms universitet bjuder på under den populärvetenskapliga veckan 11-17 november som arrangeras av Vetenskapsrådet över hela landet, där universitet och högskolor, bibliotek, museer, myndigheter m.fl. medverkar.

Många av universitetets institutioner medverkar. De kemiska institutionerna kommer att ha öppet hus med föreläsningar, experiment, öppet hus m.m. för både allmänheten och skolan. De geovetenskapliga och biologiska institutionerna har öppet hus under rubriken Nyfiken på naturvetenskap med föreläsningar, utställningar och exkursioner i parken med guldvaskning. Tillfälle finns att besöka Fysikums lokaler i den nyligen invigda byggnaden Stockholms centrum för fysik, astronomi och bioteknik (SCFAB) i Albano genom bl.a. föreläsningar om Einstein, svarta hål och fysikunderhållning. Vidare får man veta att antiken inte bara var marmorvit skönhet och filosofiska diskussioner, om dödskulten i mexikansk kultur och om vad gamla mynt berättar.

Till samtliga aktiviteter är det fri entré.

Närmare information om programmen finns på Vetenskapsrådets hemsida www.popvet.vr.se

Det går också att kontakta Agneta Paulsson, Informationsenheten, Stockholms universitet tfn16 22 56, agneta.paulsson@info.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera