Artikel från Stockholms universitet
24 oktober 2001

Fler söker till Stockholms universitet

Tjugotvåtusen anmälningar har kommit in till vårterminens alla linjer och kurser. Det är en ökning med 13 % jämfört med förra vårterminen. Den nedåtgående trend som varat i några år har därmed brutits. Antal platser är ungefär 14 000. – Anledningarna till uppgången är säkert flera, säger rektor Gustaf Lindencrona. Universitetet har satsat mer på […]

Tjugotvåtusen anmälningar har kommit in till vårterminens alla linjer och kurser. Det är en ökning med 13 % jämfört med förra vårterminen. Den nedåtgående trend som varat i några år har därmed brutits. Antal platser är ungefär 14 000.

– Anledningarna till uppgången är säkert flera, säger rektor Gustaf Lindencrona. Universitetet har satsat mer på annonsering och information och det börjar ge resultat. Utbildningen har också förnyats och de nya kurserna har väckt ett stort intresse. Till våren kan man t.ex. läsa Stockholms historia eller Effektiv kommunikation på engelska. En tredje orsak är troligen den osäkerhet som råder om den ekonomiska utvecklingen i samhället. Kanske ser vi återigen att personer söker utbildning för säkerhets skull, som ett alternativ till en befarad arbetslöshet.

– När det gäller språken kan man glädjande nog skönja en tendens till ökning konstaterar avdelningsdirektör Ingrid Sundberg vid Studentbyrån. De nybörjarkurser i franska, italienska och tyska som finns har breddat rekryteringen till språkstudier. Nu behöver man inte längre ha läst dessa språk på gymnasiet för att studera dem på akademisk nivå.

Bland de traditionella utbildningarna ökar juristlinjen med 28 % och ekonomlinjen med 3 %. Grundkurserna i statsvetenskap, företagsekonomi, nationalekonomi och ekonomisk historia ökar med 8-15 %.

För dem som sökt utbildningar gäller nu att vänta på antagningsbeskedet som kommer i mitten av december.

Närmare upplysningar lämnas av avdelningsdirektör Ingrid Sundberg, tfn 08-16 22 48, e-post ingrid.sundberg@sb.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera