Artikel från Stockholms universitet
23 oktober 2001

Internationellt symposium om genus och sexualitet i ett multikulturellt perspektiv

Hur kan kön och sexualitet göras synligt eller osynligt? Vilka är sambanden mellan “Identity Politics” och “the Politics of Justice”? Vilka är möjligheterna för jämställdhet och jämlikhet i en globaliserande ekonomi med nedskärningar i välfärdsstaten? Detta är några av de frågor som kommer att presenteras vid det internationella symposiet “Gender and Citizenship: Within and Across […]

Hur kan kön och sexualitet göras synligt eller osynligt? Vilka är sambanden mellan “Identity Politics” och “the Politics of Justice”? Vilka är möjligheterna för jämställdhet och jämlikhet i en globaliserande ekonomi med nedskärningar i välfärdsstaten? Detta är några av de frågor som kommer att presenteras vid det internationella symposiet

“Gender and Citizenship: Within and Across Policy Borders”.
Tid: måndag 29 oktober
Plats: Ledamotshuset, Sveriges riksdag, Mynttorget 2

Symposiet täcker fem års forskning och internationellt samarbete inom Forskningsprogrammet för jämförande genusstudier vid Stockholm universitet (CGS) vilket finansierats av Riksbankens Jubileumsfond. Ordförande är professor Barbara Hobson.

Symposiet omfattar fyra paneler som tar upp centrala frågor från två bokprojekt, “Making Men into Fathers; Men, Masculinities and the Social Politics of Fatherhood” och “Recognition Struggles: Cutting Across Gender, Race/ethnicity, Sexuality and Class”.

Förmiddagens panel om “Making Men into Fathers” tar upp pågående debatter som är högst relevanta i Sverige med hänsyn till hur socialpolitiken kan forma familjebeteenden respektive det som är banden mellan stater, marknadsfamiljer och nya roller för pappor. Flera paneldeltagare är internationellt kända för sina bidrag till diskussionerna om kön och socialpolitik.

Eftermiddagens paneler tar upp några av de mest känsliga frågorna idag kring multikulturalism och frågor om social rättvisa där även sociala konflikter mellan zigenare och ungrare i post Sovjet/Ungern kommer att behandlas.

Andra ämnen som tas upp är läkarprofessionens feminisering ur ett köns- och maktperspektiv, “The Father Responsibility Movement in the US” och kvotering, kvinnor och kompetens – konstruktioner av kön och jämställdhet i talet om positiv särbehandling”.

Talare och paneldeltagare är några av de mest framstående forskarna inom områdena genusforskning, socialpolitik och sociala rörelser.

Programmet finns på www.sociology.su.se/cgs

Ytterligare information om konferensen lämnas av Maria Törnqvist, tfn 16 30 19, e-post Mtörnqvist@sociology.su.se eller professor Barbara Hobson 16 31 16, e-post Bhobson@sociology.su.se

Den som vill diskutera närmare med någon av deltagarna är välkommen att göra det vid den mottagning som universitetet ger i Spökslottet, Drottninggatan 116 kl.18.00.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera