Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 oktober 2001

Inklämd sena vanlig orsak till axelsmärta

Den så kallade supraspinatussenan sitter i axeln och är viktig för axelledens funktion. Kronisk inflammation i anslutning till denna sena är ett vanligt problem, som orsakar både smärta och funktionsförlust. Linköpingsortopeden Bo Tillander har studerat denna sjukdom i sin doktorsavhandling.

Sjukdomstillståndet heter impingement, “inklämning”, vilket betyder att senan ligger i kläm under en del av skulderbladet kallad akromion. Vanliga skäl är överbelastning och åldersförändringar som gör att sena och muskel trycker på akromion, som då får en benpålagring som i sin tur trycker på senan.

Impingement behandlas ofta med cortisonsprutor. Men här finns anledning till viss försiktighet, menar Bo Tillander, som i djurförsök visat att cortison kan ge skador i senvävnaden. Han rekommenderar därför att maximalt tre cortisonsprutor ges till patienter med axelsmärtor.

I en annan studie har Bo Tillander visat att den kroniska inflammationen i axelns slemsäck kan ge broskliknande förändringar i senvävnaden. En tredje studie behandlar operation mot “inklämning”, en operation där den besvärande benpålagringen avlägsnas. Kalk i senan försvinner spontant efter operationen. Omkring fyra av fem patienter blir nöjda med resultatet av en sådan operation.

Avhandlingen heter The supraspinatus tendon – clinical and histopathological aspects. Disputationen äger rum den 19.10. Bo Tillander nås på tel 013- 22 42 61, e-post Bo.Tillander@lio.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera