Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 oktober 2001

Forskardagarna – ett möte med aktuell forskning

Det blir allt viktigare för forskarsamhället att kommunicera med omvärlden. Universitetet är beroende av impulser utifrån för att kunna fylla samhällets behov av ny kunskap. Det blir också allt viktigare för människor att följa med i utvecklingen. Dessutom är forskning spännande och inspirerande, säger Gunnel Engwall, prorektor vid Stockholms universitet. Därför inbjuder Stockholms universitet nu […]

Det blir allt viktigare för forskarsamhället att kommunicera med omvärlden. Universitetet är beroende av impulser utifrån för att kunna fylla samhällets behov av ny kunskap. Det blir också allt viktigare för människor att följa med i utvecklingen. Dessutom är forskning spännande och inspirerande, säger Gunnel Engwall, prorektor vid Stockholms universitet. Därför inbjuder Stockholms universitet nu för tredje året i rad till Forskardagarna – ett möte med aktuell forskning.

Föreläsningar och konstutställning
19 och 20 oktober är Aula Magna i Frescati öppen för alla som har nytta eller glädje av aktuell forskning. 55 nydisputerade forskare från hela universitetet förklarar sina rön i korta föreläsningar under fem tvärvetenskapliga teman, och forskningen tolkas av studenter från Konstfack i en utställning skapad under ledning av konstnären Magnus Bärtås. Programmet pågår kl 8.45-16 på fredagen och kl 12-16 på lördagen.

Debatt om forskningens finansiering och frihet
Under fredagseftermiddagen, kl 15-16, debatteras finansieringsformens betydelse för forskningens frihet och innehåll. Medverkande i panelen är bland andra Hans Bergström, chefredaktör för Dagens Nyheter.

Spännande programpunkter
Forskardagarna är ett unikt tillfälle att ta del av aktuell forskning och möta människorna bakom resultaten. Exempel ur innehållet är statsvetaren Mike Winnerstigs föreläsning om vad som styr amerikansk säkerhetspolitik, historikern Jens Rydströms kartläggning av synen på förbjuden sexualitet under 1900-talet, meteorologen Annica Ekmans bevis för att våra svavelutsläpp kyler Europas klimat, och juristen Catarina af Sandebergs svar på frågan “Vem bär ansvaret vid en börsintroduktion?”. Möt också neurokemisten Maria Lindgren, vars forskning kan leda till nya hjärnmediciner, och sociologen Per Båvner, som menar att deltidsarbete är bättre än sitt rykte.

Vill du veta mer?
För fullständigt program och anmälan, se www.forskardagarna.su.se eller kontakta projektledare Lisen Schultz och Nina Vettergren. Vi skickar gärna Forskardagarnas katalog, där samtliga medverkande forskare författat populärvetenskapliga artiklar om sina doktorsavhandlingar. Vill ni komma i kontakt med någon av våra forskare hjälper vi självklart till. Tfn 08-16 19 95, e-post forskardagarna@konferensservice.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera