Artikel från Lunds universitet
24 september 2001

Samarbete för snabbare datorer

Lunarc, Centrum för tekniska och vetenskapliga beräkningar vid Lunds universitet och NSC, Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet samarbetar om nya datorsystem

Den tiden är förbi när datorer för vetenskapliga beräkningar, superdatorer, var stora kolosser som fyllde rum. Idag kan beräkningar som kräver 100 000 000 000 eller mer operationer per sekund (100 gigaflop/s) ske på helt andra typer av system, s.k. Beowulf-kluster, som bygger på vanliga PC-datorer.
Dessa behöver inte ens stå i ett rum utan kan vara spridd över stora geografiska avstånd genom så kallad GRID-teknik. Härigenom kan resurser i form av datorer och programvaror som finns på olika platser utnyttjas.
Lunarc och NSC går nu in i ett samarbete kring dessa två tekniker. Detta innebär att vi med våra gemensamma kompetenser kring kraven av högprestandaberäkningar bygger upp ny erfarenhet och strategi för dessa nya datorkluster och verktyg för att GRID-tekniken skall bli så effektiva som möjligt i olika tillämpningar. Samarbetet inkluderar också mer traditionella UNIX-kluster.

För information

Professor Anders Ynnerman
Föreståndare NSC
013-282625
0705-566638
anders@nsc.liu.se
Professor Björn Roos
Teoretisk kemi
tfn 046-2228251
bjorn.roos@teokem.lu.se
Professor Göran Sandberg
Byggnadsmekanik
Föreståndare Lunarc
tfn 046-2228146
mobil 0708-228146
goran@byggmek.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera