Artikel från SSI

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 september 2001

Pressinformation om övningen Barents Rescue 16-20 september 2001

Under tiden 16 – 20 september anordnas i Norrbotten Barents Rescue, en stor övning med tiotalet deltagande nationer och med lika många som observatörer. Barents Rescue genomförs som en del av Sveriges samarbete inom Partnerskap för fred (Pff). Den har kommit till för att förbättra samverkan mellan civila och militära myndigheter och mellan länder i Barentsregionen om det skulle inträffa en olycka av allvarligt slag.

Pressinformation

Under tiden 16 – 20 september anordnas i Norrbotten Barents Rescue, en stor övning med tiotalet deltagande nationer och med lika många som observatörer.

Barents Rescue genomförs som en del av Sveriges samarbete inom Partnerskap för fred (Pff). Den har kommit till för att förbättra samverkan mellan civila och militära myndigheter och mellan länder i Barentsregionen om det skulle inträffa en olycka av allvarligt slag.

Under Barents Rescue ska ansvariga myndigheter hantera en tänkt kärnenergiolycka med utsläpp av radioaktiva ämnen. Olyckan omfattar geografiskt fyra kommuner – Kiruna, Boden, Luleå och Piteå – och länsstyrelsen i Norrbottens län har ansvaret för räddningstjänstinsatserna.

Samtidigt med övningen arrangeras under måndag 16 till onsdag 19 september seminarier i krishantering, kris- och riskkommunikation liksom i miljö- och hälsofrågor med internationellt deltagande.

Projektledare Lena Tistad, Räddningsverket, överstelöjtnant Thomas Lindell, norra militärdistriktet och verksamhetsansvarig Carl-Göran Stålnacke, Strålskyddsinstitutet, SSI, lämnar information om Barents Rescue.

Fredagen den 7 september
Plats: Stockholms brandförsvar, Malmskillnadsgatan 64, Stockholm. Lokal: Röde hanen
Tid: Kl 1000.

Välkomna!

Mats Oscarsson
Presschef

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera