Artikel från Linköpings universitet
29 augusti 2001

Stoppa kopieringspiraterna

Otillåten kopiering av musik, video och textdokument via Internet är ett växande problem. Ett sätt att komma till rätta med problemet kan vara att märka de digitala produkterna så att utgivaren/säljaren kan spåra illegala kopior till den “pirat” som gjort kopiorna.

Vid institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet finns en forskargrupp som sysslar med märkning av digitala kopior, så kallad fingerprinting. En av forskarna är Tina Lindkvist, som i dagarna disputerar på en avhandling där hon tar upp nackdelar och fördelar med olika märkningsstrategier.

Tanken med “fingerprinting” är att digitala produkter (både text, dataprogram, musik och bilder) ska märkas med en sorts kod, strängar av binära eller ickebinära symboler. Varje kopia får en egen, unik kod och alla sålda kopior (även t ex CD-skivor som kan komma att säljas över nätet i hundratusentals exemplar) ser på så sätt lite olika ut.

Vid varje försäljning registreras kund och kod hos säljaren. Om denne sedan i efterhand stöter på en mängd illegala kopior på Internet, så kan han i registren se efter vems exemplar som använts som original för piratkopiorna.

I de kommersiella piraternas fall handlar det om stora mängder kopior och mycket pengar, och piraterna kan väntas lägga ner stora ansträngningar på att motarbeta alla hinder för sin verksamhet. Delar av Tina Lindkvists avhandling ägnas därför åt att resonera om piraternas möjliga motdrag mot framtida fingeravtryckssystem, och hur dessa motdrag i sin tur kan motarbetas.

Avhandlingen heter Fingerprinting of digital documents. Tina Lindkvist disputerar den 7 september. Hon träffas på tel 013- 28 22 23 eller tina@isy.liu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera