13 augusti 2001

Ny teknik visar att trähus kan byggas billigare

I en ny doktorsavhandlingen från Luleå tekniska universitet visar Patrik Svanerudh hur det är möjligt att med hjälp av avancerat datorstöd hitta optimala lösningar på stora och komplicerade ingenjörsproblem.

Resultaten visar att det är fullt möjligt att sänka produktionskostnaderna med upp till tio procent med hjälp av en särskild teknik.
– Allt är en fråga om att använda material och resurser på rätt sätt, säger Patrik Svanerudh.

Avhandlingen visar också hur information om byggnaden automatiskt kan överföras mellan arkitekt och konstruktör på ett mer standardiserat sätt.

Med hjälp av en virtuell byggnad, en så kallad produktmodell, överförs information om till exempel placering och storlek av väggar från arkitekten till konstruktören vilket ökar möjligheterna att öka kvaliteten och sänka kostnaderna.

30-årige Patrik Svanerudh utexaminerades som civilingenjör (Väg- och vattenbyggnad) från Luleå tekniska universitet 1995, blev teknisk licentiat 1998 och får med den presenterade avhandlingen titeln teknisk doktor.

Avhandlingens namn är Design Support System for Multi-storey Timber Structures.

Upplysningar: Patrik Svanerudh telefon 0920-75889, 070-553 97 81 eller informatör Linda Bengtsson telefon 0920-91761 (linda.bengtsson@adm.luth.se)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera