Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 juni 2001

Sexuella kontakter i en liten värld

Christofer Edling, Fredrik Liljeros och Yvonne Åberg från sociologiska institutionen vid Stockholms universitet har, tillsammans med Luis Amaral och Eugene Stanley vid Boston University, undersökt den statistiska fördelningen av sexuella kontakter hos 2 810 svenskar. Resultaten pekar på att fördelningen över antalet sexpartner en individ haft under de senaste 12 månaderna är “skalfri”. Tillspetsat kan man säga att det innebär att vilka två sexuellt aktiva personer som helst kan vara kopplade till varandra genom bara ett fåtal sexuella kontakter.

Teoretiska studier av skalfria nätverk visar att de är motståndskraftiga mot slumpartade störningar, men att de är mycket sårbara för riktade attacker mot de starkast kopplade noderna. Det innebär alltså att om nätverket av sexuella kontakter är skalfritt, så har strategiskt riktade kampanjer mot de individer som har många partners att ha signifikant betydelse för att hindra spridningen av sexuellt överförda sjukdomar. Samtidigt visar resultaten att begreppet “kärngrupp”, centralt i epidemiologiska studier, är relativt godtycklig eftersom det inte finns någon väl definierad tröskel eller gräns för vad som separerar en individ som tillhör kärngruppen från andra individer.

Om man vill begränsa och bekämpa smittspridning i skalfria nätverk måste man identifiera de sociala aktörer som har många kopplingar och försöka ändra beteendet på dem. Gör man inte det så är de flesta upplysningskampanjer tämligen meningslösa, enligt forskarna.

Resultaten är publicerade i Nature, vol. 411, 21 juni, 2001, sid. 907-8.

Christofer Edling kan nås på cedling@sociology.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera