Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 april 2001

Röntgar virket för att se hur det mår

‘- För att få det bästa torkade virket bör man utveckla ny mätutrustning och metoder för att kontrollera virkets status under hela torkningsprocessen, säger doktoranden Pär Wiberg, vid Luleå tekniska universitet.I hans doktorsavhandling framgår det att m


I sin doktorsavhandling beskriver Pär Wiberg hur vattnet egentligen rör sig i virket under varmluftstorkning. Genom användning av universitetets röntgenutrustning och program för digital bildbehandling har han funnit att de teoretiska sambanden av fukttransport i trä man använder sig av idag inte stämmer.

– Dagens torkscheman är egentligen blinda. De “ser” inte vad som händer i torken. De bör skrotas och ge plats för nya reglersystem som tar hänsyn till hur virket “mår”. Mina resultat visar på stora möjligheter på att snabba upp torkningsprocessen och samtidigt förbättra den, säger Pär som arbetat med sin doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet, Institutionen i Skellefteå.

Pär Wiberg är uppvuxen i Docksta, men bor numera i Skellefteå. Han har tidigare bott i bl.a. Småland och Österrike. Han har även haft förmånen att jobba internationellt, dels med presentationer på internationella konferenser och dels i direkt samarbete med ett institut på Nya Zeeland, under sin tid på forskarutbildningen.

Upplysningar: Pär Wiberg, tel: 0910-585970 (per.wiberg@tt.luth.se), sekr Kersti Bergkvist, tel 0910-58 53 34 (kersti.bergkvist@tt.luth.se) eller informatör Linda Bengtsson tel, 0920-917 61 (linda.bengtsson@adm.luth.se)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera