Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 april 2001

Lennart Hardell ny professor vid Örebro universitet

Lennart Hardell blir adjungerad professor i onkologi med inriktning mot miljöepidemilogi på Institutionen för naturvetenskap vid Örebro universitet. Vid universitetet pågår uppbyggnaden av ett miljövetenskapligt forskningsprogram inom forskningscentret Människa-Teknik-Miljö (MTM). Ett viktigt led i denna uppbyggnad är anställningen av en adjungerad professor med medicinsk bakgrund och en verksamhetsinriktning mot miljöepidemiologi. Forskningen inom miljöepidemiologi på Örebro […]

Lennart Hardell blir adjungerad professor i onkologi med inriktning mot miljöepidemilogi på Institutionen för naturvetenskap vid Örebro universitet.

Vid universitetet pågår uppbyggnaden av ett miljövetenskapligt forskningsprogram inom forskningscentret Människa-Teknik-Miljö (MTM). Ett viktigt led i denna uppbyggnad är anställningen av en adjungerad professor med medicinsk bakgrund och en verksamhetsinriktning mot miljöepidemiologi. Forskningen inom miljöepidemiologi på Örebro universitet består bland annat av studier av miljögifters förekomst i mat, hos befolkningen och cancer orsakad av miljögifter.

Lennart Hardell blev känd i slutet på 1970-talet då han kunde fastställa ett samband mellan bekämpningsmedlet hormoslyr och uppkomst av cancer hos personer som arbetet med medlet. Hardell forskar fortfarande om samband mellan olika miljögifter och uppkomst av cancer. Annan forskning han ägnar sig åt är bland annat eventuella faror med strålning från mobiltelefoner.

Lennart Hardell ser fram emot att få möjlighet att utveckla samarbetet med Örebro universitet.
– Jag tycker Örebro universitet har bland den största kompetensen i landet inom de här forksningsområdena, säger Lennart Hardell. Han ser också den mångvetenskapliga forskning som bedrivs på Örebro universitet inom bland annat MTM som en stor fördel och i vissa fall som en förutsättning för forskningens framgång.


För mer information, kontakta MTMs projektledare Gunilla Lindström,
telefon: 019-30 10 98, e-post: gunilla.lindstrom@nat.oru.se,
eller Lennart Hardell på telefon 019-602 13 78, e-post lennart.hardell@orebroll.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera